Bilim Kurulu üyesi Yamanel’den ‘hisseli kurban kesimi’ uyarısı

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof.

Bilim Kurulu üyesi Yamanel’den ‘hisseli kurban kesimi’ uyarısı

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, yaklaşan Kurban Bayramı’nda hayvan pazarları ve kesim yerlerinde virüse karşısında özenli olunması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yamanel, kurban satmak yerlerine girerken vatandaşın sosyal mesafe ve maske konusunda uyarı olması gerektiğini bildirerek, “Kurban satmak yerlerine girerken vatandaşların ateşinin ölçülmesi gerekiyor. Yeniden fazla topluluk oluşturmayacak şekilde eksik kişiyle pazar içerisinde hareket edilmesi fazla kayda değer.

Ayrıca hayvan alım satımında tokalaşmanın olası olduğu kadar yapılmaması gerekiyor. Kurban alım satımında el tokalaşması bizim kültürümüzde olan bir gelenek. Fakat koronavirüs salgınının olduğu bu dönemde kurban alırken el tokalaşmasının yapılmaması bulaş açısından manâlı bir tedbir olacaktır” dedi.

‘EKSIK KİŞİYLE KURBAN PAZARINA GİDİLMELİ’

Prof. Dr. Yamanel, hayvan pazarlarında bilhassa büyükbaş alınırken fazla kalabalık oluşturulmaması gerektiğini belirterek, “Büyükbaş hayvanlarda hisseli olarak alım yapıldığı için vatandaşların tanıdıkları ile yok de tek olarak kendilerinin alım işlemine gitmesi önemli. Mümkün olduğu dek eksik kişiyle kurbanın seçilip kurbanın kesim esnasında yine az kişiyle bu işlemlerin yapılması gerekiyor.

Ayrıca hayvan pazarlarında tek istikamet kuralı da getirilebilir. Vatandaşlar bir taraftan hayvan pazarına girip bir taraftan çıkabilir. Eksik kişiyle kurban seçimine de gitmeye bilhassa dikkat edilmesi gerekir. Fazla kalabalık oluşturmamak amacıyla her aileden bir kişiyle tercih ve kesim uygun olur” diye konuştu.

Prof. Dr. Yamanel, hayvan pazarına kurban seçmeye dışarı giden şahısların mutlaka maske takmasının gerektiğini vurgulayarak, “Tekrar orada yer alan kurban satıcılarının da mutlaka maske takması ve hijyen kurallarına uyması gerekiyor. Bu şahısların yetkililer kadar ateşlerinin ölçülmesi ve sık denetimlerinin yapılması da yerinde olacaktır.

DİKKAT! ARA SIRA İNSANLARDAN HAYVANLARA GEÇEBİLİYOR

Ayrıca virüsün hayvanlardan insanlara geçtiğine dair bir data değil. Lakin yine de ara sira insanlardan hayvanlara geçebiliyor. bu nedenle oradaki hayvanlara da belirli bir mesafede durmak tartma arz edebilir” dedi.

‘EL HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ’

Prof. Dr. Yamanel, aşırı özgüven oluşturduğu için kafe ve restoranlarda çalışanların eldiven takmaması yönünde önerilerinin, hayvan pazarlarında çalışanlar için de geçerli olduğunu belirterek, “Buralarda çalışan insanların eldiven kullanmaktan ziyade el hijyenine uyarı etmeleri daha manâlı. Mutlaka su ve sabunla ellerini yıkamalılar. Bunlara o an ulaşamıyorlarsa el dezenfektanı ve kolonya ile el hijyenine uyarı etmeleri iyi olacaktır” diye konuştu. DHA

İLGİLİ HABERBilm Kurulu Üyesi Yamanel uyardı: Dondurulmuş gıdalarda corona tehlikesiBilm Kurulu Üyesi Yamanel uyardı: Dondurulmuş gıdalarda corona tehlikesi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER