Boğaz ağrısı neden olur? Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Her yaştan bireyde görülebilen boğaz ağrısında boğazda şişkinlik duygusal, kızarıklık, ağrı, acı ve yanma gibi belirtilerin yanı sıra, sinüs bölgesinde ağrı, burun tıkanıklığı, boğazda kuruluk, hırıltı ve sesin içten gelmesi gibi semptomlar da görülebilir.

Boğaz ağrısı neden olur? Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Her yaştan bireyde görülebilen boğaz ağrısında boğazda şişkinlik duygusal, kızarıklık, ağrı, acı ve yanma gibi belirtilerin yanı sıra, sinüs bölgesinde ağrı, burun tıkanıklığı, boğazda kuruluk, hırıltı ve sesin içten gelmesi gibi semptomlar da görülebilir. Peki, boğaz ağrısı neden olur? Boğaz ağrısına ne iyi kazanç? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

BOĞAZ AĞRISI NIÇIN OLUR?

Çoğu boğaz ağrısı soğuk algınlığı veya gripten kaynaklanır. Genelde bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyon semptomlarından biridir ve boğazın arkadaki kısmındaki acı ve yanma hissi biçiminde hissedilir.

Farenjit, tonsillit, özofagus iltihabı, akciğer enfeksiyonları, larenjit, krup hastalığı, reflü, tümör varlığı, tanıdık olmayan karoser yutulması, sigara içmek, gece uyurken ağızdan nefes olmak, kirlilik ve evcil hayvanlara, polenlere ve küflere karşısında alerjiler boğaz ağrısının nedenleri arasındadır. Ayrıca, ameliyat esnasında genel duyumsuzlaşma boğaz ağrısına neden olabilir.

BOĞAZ AĞRISI BELİRTİLERİ

– Alev
– Baş ağrısı
– Boğaz ya da bademcikler üstünde beyaz lekeler
– Kırmızı, şişirilmiş bademcikler
– Boyunda şişirilmiş lenf bezleri
– Deri döküntüsü

Bazı durumlarda aşağıdaki ek semptomlar görülebilir.

Bunlar:

– Karın ağrısı (genel olarak çocuklarda)
– Kusma (genellikle çocuklarda)
– Eklem ya da adale ağrısı

Foto: shutterstock

BOĞAZ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Boğaz ağrısı başlıca 5 ila 7 gün içinde iyileşir. Bakteriyel enfeksiyonlarda doktor kontrolünde antibiyotik kullanımı gerekirken, virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlarda çoğunlukla hap kullanımı gerekmez. Boğaz bölgesinin rahatlaması için başlıca pastil ve gargara gibi yerel tedavilerin yanı sıra bol su tüketilmesi önerilir.

Boğaz ağrısı için evde uygulanabilecek doğal çare yöntemlerinden bazıları da şunlardır:

– Bal

Bal veya çaya karıştırılan bal, boğaz ağrısının giderilmesinde etkilidir. Yapılan bazı sınırlı araştırmalarda balın özellikle gece öksürüklerini dindirmek konusunda etkili olduğu görülmüştür. Aynı araştırmalarda balın, boğaz ağrısının ve ağız içindeki yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı da görülmüştür.

– Tuzlu Su

Bir bardak ılık suya, bir nehir kaşığı tuzlu eklenerek elde edilebilen tuzlu suyla yapılan gargara, boğaz ağrısının ve ağız salgılarının azaltılmasında etkin olabilir. Boğazdaki mikropları öldürme konusunda da etkili olduğu aşina tuzlu su ile gargara yöntemi, her 3 saatte bir tekrar hazırlanarak uygulanabilir.

– Papatya Çayı

En etkili doğal iltihap çözücülerden biri olan sarı papatya çayı, boğaz mukozasında bulunan hücrelerin yenilenmesini sağlayarak vücutta yer alan tanıdık olmayan organizmaların dışarı atılmasına asistan olur. Tüm bunlara ek olarak papatya çayı, boğazı nemlendirerek rahatlatır. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği tamamen boğaz ağrısı, öksürük ve bademcik şişmesi gibi soğuk algınlığı semptomlarının iyileştirilmesinde etkili olduğu bilinir.

– Nane Çayı

Nane çayı, soğuk algınlığı ve benzeri rahatsızlıkların oluşturduğu semptomların giderilmesi için kullanılabilir. Anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliği doğruca boğaz ağrısı ve öksürüğün iyileşmesinde etkili olabilir.

– Ada Çayı

Ada çayı boğaz mukozasını koruyu bir tabakayla kaplayarak, var olan zararlı organizmaların değil edilmesine yardımcı olur. Dere olarak tüketilebileceği gibi gargara olarak da uygulanabilen ada çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi yakınmaların iyileştirilmesinde etkilidir.

– Kabartma Tozu

Bir bardak ılık suya, 1/4 çay kaşığı kabartma tozu eklenmesiyle elde edilen karışımla gargara gerçekleştirmek, boğaz ağrısının hafiflemesinde etkilidir. Bu karışıma çok eksik miktarda tuzlu eklenmesi, konut yapımı ilacın etkisini artırır. Gargara sonrasında ağız pak suyla çalkalanmalıdır.

– Çemen Otu

Çemen otu, çay olarak veya tohumu çiğnenerek tüketilebilir. Sancı, tahriş ve cerahat oluşumu ile mücadelede etkili bir yöntem olduğu düşünülen çemen otu, bununla birlikte etkin bir antifungaldir.

– Hatmi Kökü

Hatmi çiçeğinin kökü, dere gibi demlenerek içildiğinde boğazı rahatlatabilir. Günde 2 ya da 3 kere tüketildiğinde boğaz ağrısının giderilmesinde etkili olduğu düşünülür.

– Rezene

İltihap giderici ve balgam sökücü etkisi olan rezene çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.

– Elma Sirkesi

Antibakteriyel özelliği olduğu düşünülen elma sirkesi, asidik yapısı doğru boğazdaki mukusun parçalanmasını sağlar ve böylece bakterilerin yayılmasını önler. Bir su bardağı suya 1-2 yemek yemek kaşığı elma sirkesi eklenmesiyle elde edilen karışımla iki saatte bir yapılan gargara, boğaz ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir. Reflüye emrindeki olan durumlarda kullanılmamalıdır.

– Sarımsak

Doğal bir antibiyotik olduğu düşünülen sarımsak, enfeksiyonlarla mücadelede etkilidir. Taze sarımsak yemeklere eklenerek tüketilebileceği gibi sarımsağı direkt emmek de boğaz ağrısını yatıştırabilir. Reflü varlığında kullanılmamalıdır.

– Acı Biber

Ağrı kesici özelliği olan acı biberin kimsesiz ya da ılık su ve bal ile karıştırılarak içilmesi, boğaz ağrısını ve öksürüğün şiddetini hafifletebilir. Ancak ağızda açık bere ve reflü varsa acı biber tüketilmesi önerilmez.

İLGİLİ HABERCorona virüsü belirtileri neler? Corona virüsü boğaz ağrısı yapar mı?Corona virüsü belirtileri neler? Corona virüsü boğaz ağrısı yapar mı? İLGİLİ HABERCorona virüsünün en yaygın belirtileri nelerdir? Boğaz ağrısı corona virüsü belirtisi mi?Corona virüsünün en yaygın belirtileri nelerdir? Boğaz ağrısı corona virüsü belirtisi mi? İLGİLİ HABERBoğaz ağrısının en yaygın sebepleriBoğaz ağrısının en yaygın sebepleri İLGİLİ HABERBoğaz ağrısını hafifleten yöntemlerBoğaz ağrısını hafifleten yöntemler
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER