Corona virüse karşı erkeklere özel 5 tüyo

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.

Corona virüse karşı erkeklere özel 5 tüyo

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, Çin'in Wuhan kentinden başlayarak akın akın bütün dünyayı etkisine bölge yeni alıcı corona virüsünün (Covid-19) kadınlara oranla erkeklerde çok daha artı etkili olmasının nedenlerini anlattı, manâlı uyarılar ve önerilerde bulundu.

HORMONLAR

Östrojen (kadınlık hormonu) bununla birlikte bağışıklık sistemini de olumlu etkilediğinden kadınların bağışıklık sistemi erkeklere tarafından daha enerjik ve bu da böylece fazla hastalığa karşı kadınların erkeklerden daha dayanıklı olmasını sağlıyor.

İLGİLİ HABERKadınlık hormonu corona virüsünden koruyor iddiasıKadınlık hormonu corona virüsünden koruyor iddiası

KROMOZOM SAYISI

Bilimsel incelemeler, bağışıklık sistemini düzenleyen genin X kromozomuna kodlandığını gösterirken, erkekler X kromozomu açısından kadınlar değin şanslı değil. Çünkü kadınlarda iki X kromozomu, erkeklerde ise 1X1Y kromozomu bulunuyor. Kadınların erkeklere göre fazladan X kromozomuna sahip olması, onları bağışıklık açısından daha dinç kılıyor.

EK HASTALIKLAR

Erkeklerde hipertansiyon, koroner damar hastalığı, şeker hastalığı hastalığı, obezite ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi ek hastalıklar daha pozitif. Özellikle de bu hastalıklar 50 yaş üzeri erkeklerde daha çok görüldüğü için, bu da onları enfeksiyonlara karşı daha açık hale getiriyor.

STRES YÖNETİMİ

Erkeklerde stres yönetiminin kadınlara kadar daha kuvvet olduğu görülüyor. Kadınların sorunlarını dostları ve yakınlarıyla paylaşmaya daha açık olması onları rahatlatabilirken, erkeklerin genelde sorunları içlerinde biriktirmesi onlar için dezavantaj yaratıyor ve hastalıklara da daha meyilli ışık halkası getirebiliyor.

SİGARA VE ALKOL TÜKETİMİ

Sigara ve içki, çoğu hastalığa olduğu gibi Covid-19'a da davetiye çıkarıyor. Sigara ve içki tüketiminin erkeklerde daha yaygın olması, erkekleri Covid enfeksiyonuna karşı daha savunmasız yaparken, hastalığın gidişatını da negatif etkiliyor.

SAĞLIKSIZ YAŞAM TARZI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur “Covid-19'a aleyhinde sağlıklı yaşam tarzı son derece önemli. Erkeklerin uykudan beslenmeye, egzersizden hijyen önlemlerine kadar çoğu kuralı kadınlar dek önemseyerek yapmamaları sağlıklı hayat alışkanlıkları edinmeye kadınlar kadar ağırlık vermemeleri onları daha riskli kılıyor. Bilhassa 50 yaş üzeri erkekler daha az spor yaparken, geç saatlerde yemek yeme, fazla et ve tuzlu tüketme de riski artırıyor. Kadınlar temizleme, bulaşık gibi işlerden dolayı erkeklere kadar daha sık el yıkıyor ve yıkama esnasında daha çok sabun kullanıyor” diyor.

50 YAŞ ÜZERİ ERKEKLERE 5 ÖNEMLİ UYARI!

*Alkol ve sigaradan uzak durun.
*Kronik hastalıklarınızın kontrolünü ahenkli yaptırın ve mutlaka tedaviye uyun.
*Stresle başa çıkabilmek için sorunlarınızı içinize atmayın, paylaşma yolunu da deneyin.
*Ellerinizi sık yıkayın ve sabun kullanımını artırın.
*Nitelikli uyku, dengelenmiş gıda ve egzersiz gibi sağlıklı hayat kurallarına uyun.

İLGİLİ HABERBakan Koca'dan dikkat çeken paylaşımlar...Bakan Koca'dan uyarı çeken paylaşımlar...
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER