Corona virüsü testleri bu odada yapılıyor

Organ nakillerindeki başarılarla bütün dünyada ismi duyulan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde organ nakilli hastalar için özel olarak kullanılan laboratuvar oluşturulmuştu.

Corona virüsü testleri bu odada yapılıyor

Organ nakillerindeki başarılarla bütün dünyada ismi duyulan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde organ nakilli hastalar için özel olarak kullanılan laboratuvar oluşturulmuştu. Hastanenin aciline 28 Mart itibarıyla corona virüsü şüphesiyle giriş yapan hastadan sonradan A bloku corona virüsü hastaları için özel ayrılırken, ‘Covid-19’ testleri de daha önce organ nakli hastaları için özel oluşturulan laboratuvarlarda incelenmeye başlandı.

AÜ Hastanesi ‘Covid-19’ Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı ve ‘Covid-19’ Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Derya Mutlu, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ndeki corona virüsü vakaları için analiz yapılan özel laboratuvarı anlattı. Günlük 300 corona virüsü PCR deneme kapasitesi altyapısına sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Mutlu, kendi hastalarının dışarıya İl Sıhhat Müdürlüğü’nden gelen hastaların numunelerini de incelediklerini, sonuçlarına da 3 saat sonra ulaştıklarını söyledi.

ALTYAPI GELİŞTİRİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin organ nakillerindeki başarısıyla birlikte iyi altyapıya sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Mutlu, “İyi bir altyapılar ve personelin olması corona virüsü testleri konusunda bize menfaat sağladı. Bu sayede testleri özel laboratuvarlarda yapabilir durumuna geldik.

Laboratuvarımızda ve çalışanlarımızda ufak tefek değişiklikler yaptık. Günde 300 corona testi çalışabilecek durumdayız. Bunların 50’si- 60’ı kendi hastanemize başvuran ve şu anki klinikte yatan hastalardan alınıyor. Geri kalan kısmı ise İl Afiyet Müdürlüğü’nün sahadan toplayıp bize gönderdiği örneklerdir” dedi.

SONUÇLAR 3 SAAT SONRA

Sıhhat Bakanlığı’ndan gelen kitlerle işlemleri gerçekleştirdiklerini bildiren Prof. Dr. Mutlu, “Bu testler maliyetli. Sağlık Bakanlığı’mız bizi her konuda destekliyor. Onların gönderdiği kitlerle corona virüsü testlerini yapıyoruz. Biz aslında moleküler bir PCR testinden bahsediyoruz. PCR testindeki bütün aşamalar dahil edildiğinde laboratuvara misal ulaştıktan daha sonra 3 saat gibi bir süreçte bize sonuç veriyor. bundan başka 1,5 saatte netice veren bir kitimiz var. Her ikisi de İl Afiyet Müdürlüğü’nden bize ulaşan kitlerdir. Bu kitlerle dünya standartlarında virüsün varlığı sayısal olarak olmasa da negatif ve pozitif olarak netice veriyor” diye konuştu.

GELİŞMİŞ ÖZEL LABORATUVAR

Corona virüsü şüphesi olan kişilerden boğaz ve burnun arkadaki kısmından sürüntü örnekleri alındığını belirten Prof. Dr. Mutlu, “Moleküler testler her laboratuvarda yapılan testler değildir. Bilhassa bulaşıcılığı yüksek bir mikro organizmadan bahsediyorsak çalışan kişileri korumak adına biyogüvenlik kabininizin olması şarttır. Örnekten örneğe bulaşmayı da engellemeniz gerekiyor. Pozitiften, olumsuz örneğe bulaşma riski var. Tüm bu nedenlerden nedeniyle daha komplike daha eğitimli insanların çalıştığı laboratuvarlara ihtiyacımız var” dedi. DHA

İLGİLİ HABERProf. Dr. Yıldız: Coronada mayıs ayı belirleyici olacakProf. Dr. Yıldız: Coronada mayıs ayı belirleyici olacak
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER