‘COVID-19 ile mücadelede rutin aşılama programı aksatılmamalı’

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Aşı Egzersiz Grubu Genel Sekreteri Dr.

‘COVID-19 ile mücadelede rutin aşılama programı aksatılmamalı’

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Aşı Egzersiz Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir, COVID-19 salgınının tüm dünyaya aşılamanın önemini bir kere daha hatırlattığını belirterek, “Pek ama; aşısız bir dünyada yaşamanın ne değin kuvvet olduğu, koruyucu bir aşı varlığının sağlıklı bir yaşam devam etmek için ne değin kolaylaştırıcı bir etken olduğunu gözler önüne sermiştir. Tüm dünya COVID 19 ile uğraş ederken etkili ve güvenilir bir aşısının çıkmasını dört gözle beklemektedir.” dedi.

“HASTALIKLARLA MÜCADELEMİZDE EN ÖNEMLİ ÖĞE AŞILARIN VARLIĞIDIR”

“Bugün tüm dünya ülkelerinin sağlıktan ekonomiye, turizmden tarıma, eğitimden sanayiye ve daha bir çok alanda felç eden ve corona virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığına benzer bir fazla bulaşıcı hastalığın, bugüne dek defalarca insanlığı daha aşağı üst etmemesinin yegane nedeni bu hastalıklara karşısında geliştirilmiş aşıların varlığıdır.” diyen Dr. Özdemir, “Aynı Zamanda ülkemizde ve dünyada başarı ile uygulanan aşılama programları sağlığımızı korumakla birlikte dünya düzeninin işleyişine ne değin katkıda bulunduğu COVID-19 baştan sona bir kez daha ispatlanmış bulunmaktadır.

Aşağıda bulunan resimde COVID ile birlikte rutin aşı programımız içinde yer alan kabakulak, suçiçeği, kızamıkçık ve kızamık gibi bulaşıcı hastalıkların dağılma hızı (R0) karşılaştırılmıştır. Bu tablodan da zahmetsizce görülebileceği üzere mevcut aşı programlarında yer alan birçok hastalığın yayılma hızı COVID 19'dan oldukça fazladır ve aşılarının yapılmadığı durumlarda tüm dünyada ne kadar büyük sorunlara yol açacağı rahatça tahmin edilebilmektedir.” diye konuştu.

HER YIL 3 MİLYON ÇOCUK AŞILAR SAYESİNDE HAYATA TUTUNUYOR

Dünyada her sene ortalama 116 milyon bebeğin aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı aşılanmakta olduğunu ve 3 milyon çocuğun hayatının aşılar baştan sona kurtulduğuna dikkat çeken Dr. Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Galibiyet ve özenle yürütülmekte olan aşılama programlarının sekteye uğraması ihtimalinde COVID-19 ile yaşanandan çok daha büyük sağlık sorunları ortaya çıkacak ve dolayısı ile yaşam durma noktasına gelecektir. Sağlık Durumu kuruluşlarının COVID-19 ile uğraş ettiği şu günlerde aşılama için kuruluşa başvuran sağlıklı bireyler için bir tehlike oluşturacağı düşüncesi hem afiyet çalışanları hem de ebeveynlerin korkulu rüyası haline gelmiştir. COVID-19 ile birlikte yeni bir dünya düzeni gelişmeye başlamış, bunun en önemli bileşenlerinden biri ise sosyal mesafenin korunması olmuştur.

Bunun yanında bireysel hijyen ve yaşam alanımızın temizlik ve dezenfeksiyonun sağlanması 2020 yılından itibaren yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olacaktır. Çocukluk çağı aşılarının COVID-19 öncesinde olduğu gibi hiçbir kesintiye, ertelemeye uğratılmadan sürdürülmesi son derece önemlidir. Bunun sağlanması için sağlık durumu çalışanları, aşıya gelen aileler için COVID-19 riskini minimize ederek aşılama hizmetlerini vaktiyle olduğundan daha fazla hassasiyet göstererek sürdürmektedir.

Aşı için ailelere poliklinik hizmeti verildiği saatlerden farklı özel randevular verilmekte, bebek ve çocuklar izole aşı odasına gönder alınmakta, aşılama bekletilmeden kurallarına uygun bir şekilde yapılmakta ve ailenin tehlikesiz bir şekilde Aile Sağlığı Merkezlerini terk etmeleri sağlanmaktadır.”

“BÜTÜN AŞILANMA ŞARTTIR. AİLE HEKİMİNİZE GÜVENİN”

“COVID-19 bize bir kez daha göstermiştir ki afiyet dünyada her şeyden önce gelmektedir.” diyen Dr. Hamza Özdemir, “Toplum sağlığının yalnızca bir virüs nedeniyle bozulduğu durumda dahi hayat durma noktasına gelmekte, ekonomi ve kalkınma daha alçak üst olmaktadır. Fakat mevcut durumda ülkemizde 13 bulaşıcı hastalığa karşı rutin aşılama hizmeti verilmektedir ve bu hizmetlerin ertelenmesi ya da durması COVID-19'dan fazla daha derin negatif etkilere neden olacaktır.

Toplumun ayakta durması için sağlıklı olması nasıl şart ise sağlıklı almak için de doğumdan itibaren ölüme değin aşısı yer alan bütün hastalıklara karşısında bütün aşılanmanın sağlanması şarttır. Aşı hizmetlerinin sürdürülmesi konusunda lütfen Aile Hekimlerimize önceden olduğu gibi güvenmeli ve aşılarımızı aksatmamalıyız.” dedi.

İLGİLİ HABERİSTAHED: Salgın günlerinde aşılanmaya ara verilmemeliİSTAHED: Salgın günlerinde aşılanmaya ara verilmemeli
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER