Diyetisyen Esen: Obez kişilerde corona virüsünden vefat yüzde 33 daha artı

ESOGÜ Sağlık Durumu Dilekçe ve Araştırma Hastanesi diyetisyeni Figen Esen, 6 Haziran Diyetisyenler Günü sebebiyle açıklamalarda bulundu.

Diyetisyen Esen: Obez kişilerde corona virüsünden vefat yüzde 33 daha artı

ESOGÜ Sağlık Durumu Dilekçe ve Araştırma Hastanesi diyetisyeni Figen Esen, 6 Haziran Diyetisyenler Günü sebebiyle açıklamalarda bulundu. Beslenme Uzmanı unvanını kazanmak için bireylerin kabul edilmiş üniversite lisans programını tamamlamış olması gerektiğini açıklayan Esen, ‘şok perhiz' diye bir şeyin olmadığını söyledi.

BESLENME BİR BİLİMDİR

Beslenmenin bir bilim olduğunu ifade eden diyetisyen Esen, “Beslenme eğitimi ve uzmanlığı sertifika programı ile olmaz, 4 yıllık Gıda ve Diyetetik eğitiminin yanına, 1 takvim hastane stajı ile olur. Bu engebeli süreci galibiyet ile tamamlayarak, iş unvanı almaya hak kazanan kişiye ‘beslenme uzmanı' denir.

Beslenme Uzmanı Figen Esen

Besin ve beslenmenin sıhhat üzerindeki işlevi konusunda otorite olan diyetisyenler sıhhat, gıda önerileri ve beslenme bilgileri konusunda güvenli kaynaklardır. Diyetetik, kötü beslenmenin yol açtığı hastalıkları, yiyeceklerin gıda değerlerini inceleyen sağlık bilgisi dalıdır. Hastalara ve danışanlara diyet yazma yetkisi yasalarla verilmiş ve bunun için gerekli / yeterli sıhhat eğitimi olan tek sıhhat personeli diyetisyendir.

Yazılı medyada çoğunlukla şok, mucize diyetlerden, ünlülerin nasıl zayıfladıklarından bahsedilir. Şok perhiz, mucize perhiz diye bir şey yoktur. Şok, mucize diye sunulan diyetler jurnal beslenme öğesi ve enerji ihtiyaçlarını karşılamada yetersizdir. Yağ kaybı yerine kas kaybına niçin olurlar ve sonuçta kişiler sağlıklarını kaybeder. Beslenme bir ilgi alanı yok bilim dalıdır. böylece diyetisyenlik eğitimi olmayanlar bu alana müdahil olmamalıdır” diye konuştu.

İLGİLİ HABERCovid-19 pandemisi kilo aldırdı: Üç ay sonra yüzde 5 oranında kilo alacağızCovid-19 pandemisi kilo aldırdı: Üç ay sonradan yüzde 5 oranında kilo alacağız

OBEZLER, VİRÜSE KARŞI DAHA RİSKLİ KONUMDA

Besin alanındaki en güncel hastalığın obezite olduğunu ve corona virüsü salgını döneminde obezite hastalarının daha pozitif tehlike aşağı olduğunu açıklayan Esen şunları söyledi:

“Obezite öteki hastalıkları da tetikler. Obezitenin kalp hastalıkları, kanser ve alıcı-2 şeker hastalığı gibi birçok hastalık riskini artırdığı bilinmektedir. Çalışmalar Covid-19 semptomlarının da obezlerde daha ağır geçebileceğini göstermektedir. İngiltere’de Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 bin hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, obez şahısların ölüm riskinin yüzde 33 daha yüksek olduğu görülmüştür.

Bir diğer araştırma ise Covid-19’dan vefat riskinin obezlerde iki katına çıktığını, obezlikle ilgili yürek hastalıkları ve müşteri-2 şeker hastalığı gibi öteki hastalıklar hesaba katıldığında riskin daha da arttığını göstermiştir.

Obezite ve Covid-19 ilişkisini biraz daha açarsak, kilonuz ne kadar artı ise böylece fazla yağ taşırsınız, daha eksik formdasınızdır ve akciğer kapasiteniz daha düşüktür. Bu ise kana ve bedene oksijen sağlamanın daha büyük bir mücadele haline gelmesi demektir. Bu kalbi ve kan akışını etkiler. İnsanlar daha kilolu olduğu için daha artı oksijene gereksinim duyar. Bu ise organ sistemlerinin daha büyük bir baskıya maruz kalması anlamına gelir. Covid-19 gibi enfeksiyonlarda bu önemli bir sorun olabilir.”

BESİNLER İLACINIZ, İLACINIZ DA BESİNLER OLSUN

Beslenmenin bir bilim olduğunu ifade eden Esen, “2000 yıl önce Hipokrat'ın da dediği gibi ‘besinler ilacınız, ilacınız da besinler olsun'. Diyeti ‘Reel Diyetisyen' yazsın. 6 Haziran Diyetisyenler Günümüz kutlu olsun” dedi.

İLGİLİ HABERTürkiye'nin yüzde 50'si obez ve obez öncesi dönemdeTürkiye'nin yüzde 50'si obez ve obez öncesi dönemde
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER