Geniz eti belirtileri nelerdir?

Geniz eti, horlama ve burun tıkanıklığının esas nedenidir.

Geniz eti belirtileri nelerdir?

Geniz eti, horlama ve burun tıkanıklığının esas nedenidir. Sık geçirilen enfeksiyonlar halsizlik, uykusuzluk gibi problemlerin yanına organ hasarlarına, zor kaybına da sebep olabilmektedirler. Bazı çocuklarda, sık hastalık geçirmeye yan olarak veya kalıtımsal yapılarından kaynaklı olarak geniz eti büyüyebilmektedir. Peki geniz eti belirtileri nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

GENİZ ETİ (ADENOİD) NEDİR?

Geniz eti (adenoid) geniz boşluğunun üstteki kısmında bulunan bir savunma dokusudur. Bademcikler ile birlikte lenfatik sistemin bir parçasıdır. Tanıdık Olmayan organizmalar ve mikropları tutar ve onlarla savaşarak, vücuttan uzaklaştırır. Girintili çıkıntılı bir yapıya sahip olan geniz eti özellikle çocukluk çağında oldukça etkin çalışır. Genelde yaklaşık 5 yaşından sonradan küçülmeye başlarlar. Buluğ Çağı yıllarında yaklaşık olarak iyice değil olurlar. Geniz eti büyümesi çocuklarda yaygın bir sorundur.

Foto: shutterstock

GENİZ ETİ BELİRTİLERİ

Geniz etinin büyümesi halinde farklı alanlara yönlendirilmiş belirtiler görülebilir.

Aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçının oluşması geniz etine sinyâl edebilir:

– Burundan nefes almakta güçlük
– Aralıksız ağızdan nefes alma
– Burun tıkalı gibi genizden söylev
– Nefes alırken ses çıkması
– Uyku sırasında horlama
– Uyku sırasında birkaç saniye süreyle nefesin durması (Uyku apnesi)
– İştahsızlık ve gelişme geriliği

İLGİLİ HABERUyku apne sendromu ciddi sorunlara neden olabilirUyku apne sendromu ciddi sorunlara neden olabilir İLGİLİ HABERBurun eğriliği nasıl düzelir?Burun eğriliği nasıl düzelir?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER