Guatr ameliyatı ile ilgili merak edilen noktalar

Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof.

Guatr ameliyatı ile ilgili merak edilen noktalar

Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Sıtkı Gürkan Yetkin, guatr ameliyatı ile ilgili merak edilen noktaları açıkladı. Guatrda nodül bulunmuyorsa, hastanın herhangi bir şikayeti yahut, TSH testi yaparak tiroidin fonksiyonunda bozukluk olup olmadığı araştırılması gerektiğini gösteren Prof. Dr. Yetkin, "Tiroid fonksiyonlarında deformasyon varsa uygun şekilde tedavi edilmelidir. Tiroid fonksiyonlarında bozukluk yoksa yalnızca izlemek tatmin edici olur. Eğer hastada guatra ait şikayetler varsa ancak bunlar guatrın nefes ve yemek borusuna baskı yapması sonucu oluşan nefes almada güçlük, yutma bozukluğu, boğazda düğümlenme hissidir, hastanın ameliyat olması gündeme kazanç. Hem guatr kozmetik kaygılara yol açacak değin büyükse yeniden ameliyat yapılabilir." dedi.

Nodüler guatrda, tiroid artı çalışıyorsa (hipertiroidide) ve nodüller tiroidin her iki lobundada bulunuyorsa, tiroidin tümünün çıkarılması (total tiroidektomi) gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Sıtkı Gürkan Yetkin, "Nodüller tiroidin yalnızca bir lobunda ise, nodüllerin olduğu tiroid lobu (lobektomi) çıkarılır. Nodüler guatrda tiroid hormonları sıradan ise nodüllerde kanser veya kanser şüphesi varsa ameliyat gerekir. Bunun yanı sıra; nodüler guatrlı hastada boyun bölgesine daha önce farklı sebeplerle radyoterapi yapılmışsa, nodül çapı 4 cm'nin üzerindeyse, nodüllerde seri çoğalma saptanırsa tekrar ameliyat gereklidir." ifadelerini kullandı.

Guatr ameliyatından daha sonra ses kısıklığının ortaya çıkması nasıl önlenebilir?
Ses tellerinin çalışmasını sağlayan sinirler guatrın fazla yakınında seyrettiğinin altını çizen Prof. Dr. Yetkin, "Ameliyat esnasında bu sinirin zedelenmesi geçici ya da daimi olarak ses kısıklığına yol açabilir. bu nedenle ses tellerine giden sinirin ameliyat esnasında çok iyi korunması ve zedelenmemesi gerekmektedir. Bunun sağlanması ameliyatta önce sinirin bulunması ve asap etkilenmeden guatrın çıkarılması ile gerçekleştirilir. Bu usul deneyim gerektirmektedir. Keza, sinirin bulunması ve korunmasında kılavuzluk eden sinir monitörizasyonu yöntemi de son zamanda kullanılmaya başlanmıştır. Böylece sinirin fonksiyonu ameliyat esnasında aralıksız denetim edilebilmektedir." biçiminde konuştu

Guatr ameliyatında sinir monitörizasyonu
Özel bir aygıt yardımıyla ameliyat sırasında ses tellerine dışarı giden asap uyarıldığını ve ses tellerinin çalıştığı denetim edildiğini belirten Prof. Dr. Yetkin, böylece ameliyat sırasında kesilmesi gereken ve sinire benzeşen bir yaradılış uyarılarak bunun asap olmadığı anlaşıldığı ve ameliyat daha güvenli ülkü geldiğini kaydetti.

"Guatr ameliyatında asap monitörizasyonu koşul değildir"
Guatr ameliyatında asap monitörizasyonu durum olmadığını söyleyen Prof. Dr. Sıtkı Gürkan Yetkin, ancak ameliyat daha güvenli ülkü geldiğinden dolayı guatr ameliyatının sinir monitörizasyonu kullanarak yapılmasını önerdi.

Guatr ameliyatından daha sonra kan kalsiyum seviyesi neden düşebilir?
Hem, kan kalsiyum seviyesini düzenleyen paratiroid bezleri, tiroid bezine bitişik olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Sıtkı Gürkan Yetkin, "Guatr ameliyatı sırasında paratiroidlerin zedelenmesi, ameliyat ardından bu bezlerin bir müddet çalışmasını aksatmakta ve kan kalsiyum seviyesi düşmektedir. Oysa bu durum genelde geçicidir. Ameliyat esnasında paratiroid bezlerinin hasarlanmaması bunu engelleyecektir." şeklinde sözlerini sonlandırdı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER