'Dünyada 50’den fazla ülkede 44 bin cobot kullanılıyor'

Dünyanın kayda değer kolaboratif robot üreticisi Universal Robots'un Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgürlük Gök, otomasyon ve robot teknolojisindeki gelişmelerin yanı sıra Universal Robots'un gelecek ve yatırım planlarını paylaştı.

'Dünyada 50’den fazla ülkede 44 bin cobot kullanılıyor'

Dünyanın kayda değer kolaboratif robot üreticisi Universal Robots'un Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgürlük Gök, otomasyon ve robot teknolojisindeki gelişmelerin yanı sıra Universal Robots'un gelecek ve yatırım planlarını paylaştı. Gök, Universal Robots'un kısa zaman önce Danimarka robot endüstrisinin manâlı firması Mobile Industrial Robots ile işbirliği adımları attığını da sözlerine ekleyerek, "Dünyada robot teknolojilerine çoğalan talebi yerine getirmek için dünyanın dört bir yanına yatırımlarımıza devam ediyoruz." dedi.

Gıdadan tarıma, otomotivden sağlığa
Ürettikleri robot teknolojilerinin dünyanın 50'den pozitif ülkesinde kullanıldığını sözlerine ekleyen Gök, "Ticari olarak kullanılabilir kolaboratif robotları sunan ilk şirketiz ve ürettiğimiz 44 binden artı cobotumuz ile bugün, gıdadan tarıma, otomotivden sağlığa ve makineye değin birçok sektöre yenilikçi çözümler sunuyoruz. Dünya genelinde bütün sektörlere karşın çözüm arzetmek için 700'den fazla dağıtıcı ve sistem entegratörleriyle dinç bir dağılım ağıyla hizmet veriyoruz." dedi.

"Pazar 12 milyar dolara ulaşacak"
ABI Research'e göre, cobot pazarının 2030 yılında 12 milyar dolara ulaşacağına değinen Gök, şöyle devam etti, "Sektörümüzde son derece çabuk çoğalan bir teknoloji ve rekabet var. Dünyada gitgide artarak büyüyen cobot pazarından liderliğini açık ara sürdüren Universal Robots, otomasyonu herkes için erişebilir hale getirebilmek için Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına devam ediyor. Universal Robots olarak 65'ten artı patentimiz bulunuyor. Bu doğrultuda ‘robotik teknolojisinin Nobel'i olarak kabul edilen ‘Engelberger Ödülü'nü 2018 yılında aldık. Ar-Ge ve inovasyon bizim için sürdürülebilir meslek modelimizin tanımı oluyor."

"2019 yılında 248 milyon dolar ciro elde ettik"
Gök, "Bütün bu yatırımlarımızla son yıllarda küresel düzeyde yakaladığımız küresel artış ivmemizi 2019'da da sürdürdük ve bir önceki yıla göre yüzde 6 artış sağlayarak 248 milyon dolar ciroya ulaştık. Dünyada yüzde 60'lık bir pazar payına sahibiz. Kısa vakit önce Mobile Industrial Robots ile hayata geçirdiğimiz meslek birliğimiz ile ABD'li ana şirket Teradyne Inc'in mali desteğiyle dünyanın en büyük cobot geliştirme ve imal merkezini kurmak üzere adım attık. Bu yatırımla birlikte 32 bin metrekaresi açık almak üzere toplamda 50 bin metrekarelik bir alanda etkinlik gösterecek cobot merkezini ortak kullanarak yeni ürün geliştirme ve üretmeye odaklanacağız. Tüm bu gelişmelerle içten orantılı olarak 2020 yılında da aynı ivmeyle büyümeye devam edeceğimizi öngörüyoruz." açıklamalarında bulundu.

"Robot teknolojilerinin hayat kurtarıcı faydaları bulunuyor"
Endüstri 4.0, endüstri 5.0, dijital değişim, yapay akıl ve robotik otomasyon alanında yaşanan gelişmelerin, robotların meslek hayatında insanların yerini alıp alamayacağı tartışmalarını da beraberinde getirdiğine değinen Gök, "Cobotlar, insanlarlarla birlikte bir bütün olarak çalışıyor. İnsanların yaşamsal tehlike ve mesleki risklerinin olduğu alanlarda robot teknolojilerinin hayat kurtarıcı faydaları bulunuyor. Universal Robots'un insanlarla beraber ya da uzaktan kontrol edilebilir bir şekilde çalışan cobot'ları şimdiden geleceğin meslek modelini sunuyor. Cobot'lar insanları işinden etmiyor, tam aksine çalışanların üretimin bütün merkezinde yer almasını sağlıyor. Zorlu, tehlikeli ve rutin işleri cobot'lar yaparken halk da daha kreatif süreçlerle ilgilenmeye fırsat buluyor." dedi.

Gök, "Son günlerde tüm dünyayla birlikte yaşadığımız salgında, robot teknolojilerimiz sağlık durumu sektörüne insan hayatı riskini ortadan kaldırarak aralıksız hizmet veriyor. Bu süreçte de robotların insanların işlerini elinden bölge değil, insanlarla iş birliği içerisinde çalışan bir teknoloji olduğunu ortaya koyuyor. Çalışanların ve toplum sağlığını göz önüne alarak çalışıyoruz." biçiminde açıklamalarda bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER