Yaz aylarında genel kanının tersine hastalıklar artabilir

Dr.

Yaz aylarında genel kanının tersine hastalıklar artabilir

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Yıldız güneş çarpmaları, kusma, ishal, alerji, zatürre ve birçok akut enfeksiyonun da sıklıkla görülebildiği yaz aylarında “özellikli grup” olarak tanımlanan çocukların, gebelerin, yaşlıların ve kronik rahatsızlık tanısı olan bireylerin sağlıklarına daha pozitif özen göstermeleri ve var olan tedavilerini aksatmamaları uyarısında bulundu.

“Sıcak havalarda ozon kirliliği akciğer sağlığımızı korkutma etmektedir” diyen Füsun Yıldız açıklamasını şöyle sürdürdü: “Atmosferin üst tabakalarında (stratosferde) yer alan ozon güneşten gelen tehlikeli ultraviyole ışınları süzdüğü için insan sağlığı ve canlı hayat için yardımcı bir gazdır. Fakat aynı ozon gazı bitik alıp verdiğimiz yer seviyesinde oluştuğu zaman tehlikeli bir kirletici halini alır. Ozon kirliliği bilhassa termik santraller (kömür ve doğal gaz), sanayi tesisleri ve motorlu araçlardan kaynaklanır. Bilhassa yaz aylarında aşırı sıcaklarda ortaya meydana çıkan ozon kirliliği solunum yollarında tahrişe neden olarak akciğerde ve benzi atmış borusunda cerahat oluşturur, solunum fonksiyonlarını bozar, astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ataklarını tetikler. Ozona uzun vakit tekrarlayan şekilde maruz kalan çocuklarda akciğer gelişimi bozulup astım ve kronik akciğer hastalıklarının gelişme riski artar” dedi.

Risk grubundaki bireyler tedbirli olmalı

Tehlike grubunda olan bireylerin özellikle güneşli ve sıcak havalarda trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bulunmaması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Yıldız, “Fazla sıcaklarda trafiğin içinde spor yapmamalı, bisiklete binmemelidir. Havadaki ozonun ölçümü ahenkli olarak ölçüm istasyonlarında yapılmalı, trafiğin yoğun olduğu noktalarda gerektiğinde gezici cihazlarla ozon ölçümü yapılmalı ve sonuçlar anlık açıklanmalıdır. Ahali, ozon kirliliği ve aşırı sıcaklardan kaynaklanan afiyet sorunları hakkında bilgilendirilmeli ve kirliliğin pozitif olduğu durumlarda medya kanalıyla uyarılar yapılmalıdır. Ozon kirliliğine özellikle sıcak iklimlerde, aşırı sıcakların ve sıcak hava dalgalarının olduğu yerlerde daha fazla dikkat edilmeli ve konu önemli bir irk sağlığı sorunu olarak ele alınmalıdır” diye konuştu.

Klima filtreleri uyumlu olarak değiştirilmeli

Fazla sıcaklar sebebiyle klima kullanımının da yaz aylarında arttığını andıran Prof. Dr. Füsun Yıldız, “Dış etraf ile iç etraf aralarında yüksek ısı farkı oluşturan klimalı ortamlar da bilhassa solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Klimalar solunum yollarının kurumasına ve bu bölgede direncin düşerek enfeksiyon ajanlarının kolaylıkla yerleşmesine niçin olabilmektedir. Yoğun klima kullanımıyla üst solunum yolları enfeksiyonları, alerjileri artma gösterebilmekte ve aşağıda solunum yollarının bir hastalığı olan zatürrenin gelişimi kolaylaşmaktadır. Bu risklerden korunmak için klima temizliğine ve filtrelerin ahenkli değiştirilmesine dikkat edilmesi, dış ile iç ortam arası ısı farklılığını 6-7 C'den artı olmamasına uyarı edilmesi gerekir” biçiminde konuştu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER