Her 10 çocuktan 4’ünün duruş bozukluğu var

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.

Her 10 çocuktan 4’ünün duruş bozukluğu var

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ruhan Özer, çocukluk çağında sık sık görülen duruş bozukluklarına ilişkin aileleri uyardı. Dr. Özer, duruş bozuklukları aralarında en çok görülen kifoz yani kamburluk ve omurga eğriliği olarak bilinen skolyoza uyarı çekerek, "Duruş yani postür iskelet sisteminin içten duruş şeklidir. Vücudun dürüst duruş şekli aktiviteler sırasında iskelet yapısı, kaslar ve eklem yapılarının birbiriyle armoni içinde çalışmasıyla kazanılır. Halk aralarında omurga eğriliği diye tanıdık skolyoz ve kamburluk olarak tanıdık kifoz bilhassa gelişim çağındaki çocuklarda görülebilen duruş bozukluklarıdır. Sıradan duruşta sırtımız azıcık kambur, belimiz birazcık çukurdur. Yine normal bir duruşta yana bakıldığında sırtta hafif bir kamburluk, belde hafif bir çukurluk yani lordoz bulunur. İskelet dizilimine önden ve arkadan bakıldığında yana doğru s veya c şeklinde oluşan eğriliğe de skolyoz denilir. Olağan duruşta skolyoz olmamalıdır. Yapılan bir egzersiz çocukların yüzde 38'inde hatalı karoser duruşu olduğu ortaya koydu." dedi.

KİFOZ EN FAZLA ERGENLİKTEKİ ERKEK ÇOCUKLARINI ETKİLİYOR

İnsan omurgasındaki eğriliklerin artması veya azalmasının postüral bozukluk olarak tanımlandığına muhabere eden Dr. Özer, şöyle devam etti: "Kifoz normal iskelet yapımızda olan emin bir dereceye dek alışılagelmiş kabul edilebilen kamburluğun ilerlemiş şeklidir. Kamburluk düzeyi 50 derecenin üstüne çıkarsa kifozdan bahsedilebilir. Buluğ Çağı dönemindeki erkek çocuklarında daha artı görülür. Bunun nedeni omurga büyümesinin gerektiği şekilde olmamasıdır. Omurgayı yaratıcı dikdörtgen şeklindeki omur kemiklerinin her kadar eşdeğer büyümesi ile dinç omurga büyümemiz gerçekleşir. 10 yaş civarı başlayan sırt ve sırtla belin birleşme bölgesinde şekil bozuklukları 15-16 yaş döneminde belirginleşir. Omurga sırtımızdan bütün büyürken, ön tarafımızdan daha az büyüyerek dikdörtgen değil üçgen şeklini alır. Bu durumda çocuk tepede olan durmayı başaramaz. Bir Takım sırt ağrıları olabilir."

GENÇ KIZLARDA 8 KAT DAHA POZITIF GÖRÜLÜYOR

Dr. Özer, kifozun tersine skolyozun daha fazla ergenlik dönemindeki kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü belirterek, şu bilgileri verdi: "Skolyoz, özellikle gelişim çağındaki çocukların gelecekteki omurga yapısını negatif etkileyen duruş bozukluklarındandır. Kifozun aksine genç kızlarda erkek çocuklarına tarafından 8 kat daha artı görülür. Skolyozda kalçalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülür. Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşitliği ve vücudun dengesi bozulur. Başın bir yanlamasına, vücudun öteki yana eğiminden dolayı bu çocuklarda bacaklarının daha uzun olduğu gibi görsel göz aldanması olabilir. Bunun sebebi vücudun üst bölümündeki eğimden dolayı oturma yüksekliğinin azalmasıdır. Hem kürek kemiğinde tümseklik, göğüs kafesinde asimetri gözlenebilir."

OBEZİTEDE OLDUKÇA ETKİLİYOR

Dr. Özer, karın ve sırt kaslarında zayıflık olan çocuklarda postür bozukluğunun daha sık görüldüğünü açıklama ederek, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: "Çocuklar yüzme, dans, paten, koşu, basketbol gibi sportif aktivitelere yönlendirilmeli. Spor çocuğun hem kaslarını güçlendirir keza de özgüvenini artırır. Çocuklarda ufak yaşlardan itibaren dengesiz beslenme ile çoğalan obezite probleminden nedeniyle duruş bozukluğu da görülebiliyor. Ceset ağırlığındaki artışa paralel ayaklara binen tartma miktarı artar ve etap basış problemleri görülebilir. Etap basış problemlerinde dengeyi koruyabilmek için olağandışı duruş eğilimleri gelişebilir. Obeziteye tabi düztabanlığı olan çocuklarda duruş bozukluğu daha pozitif görülür. Çocuklarımıza erken yaşlardan itibaren bayağı kiloyu koruyabilmek için iyi bir beslenme alışkanlığı kazandırmak fazla önemlidir. öte yandan ergenlikteki ruhsal değişikler de postürü etkileyebilir. Ergenliğe geçişte ve ergenlikte böylece fazla çocuk vücudundaki hızlı büyümeye adapte olamıyor. Kız çocuklarında göğüslerin çabuk gelişmesine emrindeki omuzların ve başın önde duruşu görülebilir. Erkek çocuklar ise el ve ayaklardaki büyümeye adapte olamadığı için yürüme şekli bozulabilir."

EN ETKİN TEDAVİ YÖNTEMİ EGZERSİZ

Çocukların masa başında çalıştığı süre boyunca içten pozisyonda oturduğundan belirlenmiş olunması gerektiğine değinen Dr. Özer, özellikle sırt çantası kullanımına ilişkin şunları söyledi: "Minik yaşlardan itibaren ağır sırt çantası taşımak çocuklarda duruş bozukluğuna yol açabilir. Çocuklarımızın sırtına yüklediğimiz yükler bu negatif sürecin oluşumu ve gelişimini hızlandırır. Önlem olarak çocukların kendi ağırlığının yüzde 8 ila 10'unu yani yaklaşık 4 ila 6 kilogramı geçmeyen sırt çantaları kullanmasına dikkat edin. Taşıdıkları sırt çantalarında içi geniş, destekli omuz askısı ve bel kemeri bulunmasını tercih edin. Çanta askılarını sırt bölgesinin aşağısına inmeyecek şekilde ayarlayın. Çantaları tek omzunda yok çift omzunda, desteğini sırtının ortasına gelecek şekilde takması konusunda uyarın. Keza çocuğunuzun yapısına ve karakterine uygun alıştırma programlarını keşfedin. Çalışma, postür problemini ortadan kaldırmada kullanılan en etkili tedavi yöntemidir. Çocuğunuz ağrıdan bahsediyorsa, çocuğunuzu incelediğiniz zaman herhangi bir bakışımsızlık gözlemliyorsanız doktorunuzdan postür analizi yapmasını istemelisiniz. Yıllık rutin yapılan kontroller çocuğunuzun dinç gelişmesini sağlar."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER