İmmün plazma bağışçılarına Kızılay'dan madalya

Çin'in Vuhan kentinde ortaya meydana çıkan yeni cins korona virüs (Covid-19) salgını ile çaba çerçevesinde immün plazma tedavisine başlayan Türkiye'de, Covid-19'u yenen kişiler plazma bağışlamaya devam ediyor.

İmmün plazma bağışçılarına Kızılay'dan madalya

Çin'in Vuhan kentinde ortaya meydana çıkan yeni cins korona virüs (Covid-19) salgını ile çaba çerçevesinde immün plazma tedavisine başlayan Türkiye'de, Covid-19'u yenen kişiler plazma bağışlamaya devam ediyor. Virüsü yendikten sonra plazma bağışlayan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Dr. Kürşat Reşat Demir'e üçüncü bağışı ve Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Dr. Hasan Balıkçı'ya da ikinci bağışından dolayı Türk Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan kadar patent ibraz edildi.

Merasim öncesinde açıklamalarda bulunan Türk Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, dünyanın Covid-19 salgınıyla uğraş ettiğini belirterek, "Bütün dünyayı saran bu salgında ülkemiz aslında fazla hoş bir imtihan verip, şimdiye değin başarıyla bu salgınla mücadeleyi yürüttü. Bu salgında hayatını kaybeden insanlarımız var. Onların hepsine rahmet diliyoruz. Halen rahatsız olanlar var. Onlara da ivedi şifalar niyaz ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye genelinde 281 adet immün plazma alındı"

Covid-19 salgınını yendikten sonradan öteki hastaları tedavi etmek amaçlı salgını yenen kişilerden immün plazma aldıklarını söyleyen Altan, "Bu plazmaları hasta olan kişilerde kullanıyoruz. Bugüne kadar 281 adet immün plazma alındı. Bunlar da hastalarda kullanılmak üzere hastanelere gönderildi" şeklinde konuştu.

"İmmün plazma bağışı yapanlara 3 tane bağış yaptıklarında bir iftihar madalyası vermeyi kararlaştırdık"

İmmün plazmanın ilk bağışçısı olan Dr. Kürşat Reşat Demir'in üçüncü bağışını yaptığını, Dr. Hasan Balıkçı'nın ise ikinci bağışını yaptığını gösteren Altan, "Bizde Türk Kızılayı olarak immün plazma bağışında yer alan bağışçılarımıza 3 tane bağış yaptıklarında bir iftihar madalyası vermeyi kararlaştırdık. İki kere bağış yapanlara da patent vereceğiz. Bugün burada Kürşat Bey'e üçüncü bağışından nedeniyle övünç madalyası vereceğiz. Öteki bağışçılarımızın iftihar madalyalarını da il il toplayarak vereceğiz" dedi.

"İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli ve Trabzon immün plazma bağışında önde"

İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli ve Trabzon'un immün plazma bağışında önde gittiğinin altını çizen Altan, diğer illerde iyileşen bağışçıları da bağış yapmaya beklediklerini belirtti. Dr. Kürşat Reşat Demir'e teşekkür ederek madalyasını veren Altan, "Onlar bir yana sahada can için çalışırken, bir yana da canlarından can vererek iki şekilde hastalarımıza şifa vermek için mücadelelerini sürdürüyorlar. Allah onların eksiklerini göstermesin" diye konuştu.

"Mümkün olan herkesin bu bağışı yapmasını tavsiye ediyorum"

Madalyasını bölge Demir ise, sahada doktor olarak çalışmanın yanı sıra bağış yaparak da faydalı olmanın sevinç verici olduğunu ifade ederek, "Bu süreçte Kızılay'ın buna öncülük etmesi keza sevindiriyor bizi, sizlere bundan dolayı çok teşekkür ediyorum. En ilk önce dediğim gibi hastalığı atlattıktan daha sonra mutlaka plazma bağışında bulunmalarını önermiştim. Hiçbir hastaya, hastalığa zararlı olmadığını söylemiştim. Aradan 2 hafta geçti ve bu üçüncü bağışım. Gayet iyiyim, sıkıntım yok. Olası olan herkesin de bu bağışı yapmasını tavsiye ediyorum" biçiminde konuştu.

"Bunu bir vefa borcu olarak görüyorum ve plazma verdiğim için mutluyum"

İkinci bağışından nedeniyle patent hediye edilen Dr. Hasan Balıkçı da, Kızılay'a teşekkür ederek, "Sahada çalışmak görevimizin bir parçası, bu da elbette aynı önemde görevimizin bir parçası. Bunu bir vefa borcu olarak görüyorum ve plazma verdiğim için mutluyum" ifadelerini kullandı.

"Gayet mikropsuz bir ortamda, güvenilir bir ortamda bağış yapıyoruz"

İmmün plazma bağışı konusunda kendisine çoğu konuda soru geldiğini aktaran Balıkçı, "Enfeksiyon riski var mı gibi sorular geliyor. Gayet steril bir ortamda, güvenilir bir ortamda bağış yapıyoruz. Kimseyi tehlikeye atmıyorlar burada, elbette öneriyorum. İnsanlar tedavinin bir parçası olsunlar" diye konuştu.

Mevlüt Hasgül - Erdinç Türkcan
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER