'Küresel salgına karşı enerji tasarrufuna dikkat edilmeli'

Aralık ayından bu yana küresel çapta endüstriden ithalata kadar o kadar fazla sektörde etkisini hissettiren koronavirüs, aynı zamanda enerji sektörünün de çoğaltma hızını yavaşlatıyor.

'Küresel salgına karşı enerji tasarrufuna dikkat edilmeli'

Aralık ayından bu yana küresel çapta endüstriden ithalata kadar o kadar fazla sektörde etkisini hissettiren koronavirüs, aynı zamanda enerji sektörünün de çoğaltma hızını yavaşlatıyor. Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), enerji ile ilgili tedbir alınması gereken bir dönemde olunduğunu vurgulayarak, bu dönem içerisinde enerji tasarrufunun öneminin altını çizdi.

Çalışmalar sonucu elde edilen raporlara göre virüsün yayılma hızı artan bir şekilde artarken, tepe yapıp düşüşe geçmesinin en erken yılın ikinci yarısından sonradan olacağı ifade ediliyor. Bu süreçte mevcut üretimin devam etmesi, ülke ekonomisinin minimum şekilde etkilenmesi için VERİMDER, enerji tasarrufunun büyük ağırlık taşıdığını ifade etti. Toplumun büyük kesiminin evde kaldığı ve bireysel enerji tüketiminin arttığı bu dönemde, enerji ile ilgili tedbir alınması gerekiyor. Dünyada kısıtlı kaynakların doğru ve verimli kullanılması atılacak ilk adımlar aralarında yer aldığı belirtiliyor.

"Salgın sonrası yeni düzende enerji verimliliği öne çıkıyor"
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına asistan olacak enerji verimliliğinin, bilhassa salgın sonrası yeni uyum içerisinde büyük ağırlık taşıdığı belirtiliyor. Bireysel önlemlerin yanı sıra ulus ve devlet özelinde de alınacak tasarruf önlemleri, salgın sonrasında idareli kalkınmanın sağlanmasında büyük etki göstereceği ifade ediliyor.

Türkiye'nin enerji ithalatının cari açığı en çok artıran faktörler arasında olduğuna vurgu yapan VERİMDER Idare Heyeti Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; "Türkiye'nin ithalatının yüzde 85'inden fazlası hammadde, ara malı ve yatırım malından oluşuyor. Enerji ithalatı ise cari açığı en fazla artıran faktörler arasında. Petrol fiyatlarının son yılların en az seviyesinde seyretmesi Türkiye'yi rehavete sevk etmemeli. Enerjinin yüzde 40'ından fazlası konutlarda tüketiliyor ve laf konusu hanelerin yüzde 85'inde enerji verimliliği sağlanamıyor. Keza ısıtmada ayrıca de iklimlendirmede büyük bir enerji kaybı oluşuyor." diye konuştu.

"Yalıtım seferberliğini 16 milyon haneye ulaştırmak olası"
Türkiye'nin geleceğini garanti altına elde etmek için herkesi enerji verimliliğine ve yalıtım seferberliğine ziyafet eden Prof. Dr. Alkin; "Keza inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazı dinmek ayrıca ülkemizin dış politikasına da doğrudan doğruya tesir yapan enerji talebini akla yatkın seviyeye çekmek ayrıca de vatandaşların enerjiyi tam randımanlı ve daha ucuza tüketmeleri için bir seferberlik açılmak zorundayız. Türkiye'de toplam 18 milyona yakın kişi tüketici ve ev kredisi kullanmakta, 7 milyon aile de evinde kiracı durumundadır. Hane halkının bir aylık temel ihtiyaçları 6.5 milyar dolar civarındayken, su-elektrik-doğalgaz-sağlık durumu masrafları eklendiğinde bu fatura 10-12 milyar dolara çıkmaktadır. VERİMDER olarak amacımız vatandaşın ve devletin sırtındaki bir kamburu bertaraf ederek yılda minimum 5 milyar dolarlık bir tasarrufu karşılamak ve nihayetinde 10 yılın sonunda izolasyon seferberliğini 16 milyon haneye ulaştırmaktır." dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER