İzmir’de kan stokları kritik seviyenin altına düştü

Hastanelerde çare görebilen talasemi, lösemi, kanser ve diyaliz hastalarının düzenli olarak kan ihtiyaçlarının devam ettiğini ancak kan ihtiyaçlarının tümünün karşılanamadığını ifade eden Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr.

İzmir’de kan stokları kritik seviyenin altına düştü

Hastanelerde çare görebilen talasemi, lösemi, kanser ve diyaliz hastalarının düzenli olarak kan ihtiyaçlarının devam ettiğini ancak kan ihtiyaçlarının tümünün karşılanamadığını ifade eden Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, “Bu hastalarımızı mağdur etmemek için yararlı vatandaşlarımızı kan bağışına gösteri ediyoruz.

Güvenli bir şekilde kan bağışı yapabileceğiniz takım yerlerimizin ve sabit kan alma birimlerimizin tarih, yer ve saatlerini sosyal medya hesaplarımızdan ve www.kanver.org. sitemizden paylaşmaktayız. Biz ülke olarak fena günleri daima birlik ve beraberlik içerisinde atlattık. Hemen sana her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Kan stoklarımız azalırken bizi yalnız bırakmayın ve kan merkezlerimizi ziyaret edin. Unutmayın bir gün sizin de ihtiyacınız olabilir” diye konuştu.

“14 YIL SONRA İLK KERE HASTA YAKINLARINDAN KAN BAĞIŞI İSTİYORUZ”

Kan stoklarının tükenme nedeninin Covid-19 endişesiyle insanların dışarı çıkmaması ve bağışıklığı düşer korkusuyla kan bağışından kendisini uzakta tutması olduğunu belirten Gök, “Şu lahza İzmir'de kan stokumuz 250 ünite. Normalde İzmir'de jurnal 600 ünite kan toplanırken, şu an 200 ünite kan toplanıyor. Ege Bölgesi’nde de jurnal bin 200 ünite toplanırken, şu an 400 ünite toplanıyor.

Stok açısından Türkiye genelinde Ege Bölgesi, İstanbul'dan sonradan ikinci sırada. Ama yöresel nüfusa oranla kan bağış oranına baktığımızda ise 1. sırada Ege Bölgesi var. İzmir'de sırasıyla en fazla Konak, Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Aliağa'da kan bağışı toplanıyor.

Covid-19 öncesi Ege Bölgesi’nde bin 200 ünite kan toplanıp İzmir, Manisa, Okumuş illerinde sorumluluk sahibi olduğumuz 94 hastanenin jurnal talebi olan bin 200 ünite kan taleplerini karşılıyorduk. Şu Anda ise 600 ünite talebin 400 ünitesini ancak karşılayabiliyoruz. Her geçen gün normalleşmeye tabi talepler artmaktadır lakin stokta kan yoktur. 14 yıl sonradan birincil kere hasta yakınlarından kan bağışı istemek zorunda kaldık” dedi.

İLGİLİ HABERSağlık Bakanlığı'ndan, 'immün plazma tedavisi' bilgilendirmesiSağlık Durumu Bakanlığı'ndan, 'immün plazma tedavisi' bilgilendirmesi

İMMÜN PLAZMA BAĞIŞÇISI OLMA KRİTERLERİ

Afiyet Bakanlığının gönüllü aferez plazma bağış yetkisini Türk Kızılayı’na verdiğini ve iyileşen Covid-19 hastalarından alınan immun plazma sayısının 45 olduğunu söyleyen Gök, şöyle konuştu:
“Her bağıştan elde ettiğimiz immun aferez plazmayı 200 ml olarak iki ünite olarak elde ederek 90 ünite plazma elde ettik ve tümü yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarında kullanıldı. İmmun aferez plazma bağışçısı edebilmek için başta kan bağışçısı tercih kriterlerine uygun olmak, 18-60 yaş arası sağlık kuruluşundan Covid-19 tanısı konmuş elde etmek, son iki PCR testi olumsuz olmak, 14 gündür kendini iyi hissetmesi ve hamilelik hikayesinin olmaması gibi kriterler var.

Alsancak Kan Alma Birimimiz randevu ile gelen bağışçılarına form doldurup fizik muayene yapılıp, son iki PCR testinin belgesini kontrol edip bir saat süren tek iğne ile damara girip yaklaşık 400 ml gönüllü immun plazma bağışı alınmaktadır. Hem bu kişilere, bayağı kan bağışçılarına yapılan tüm testler yapılmaktadır. Sağlık Durumu kuruluşları göre emin olan yoğun bakımdaki hastalarda alınan bu immun plazmalar kullanılmaktadır. Bu plazmaların hastanelere nakli kurumumuzca yapılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Afiyet Bakanlığı il sağlık durumu müdürlükleri Covid-19 tanısı konmuş ve iyileşmiş kişilerin listelerini alan müdürlüğümüze iletmektedir. Bu kişilerin 14 günlük iyilik halleri ya da son ikinci testleri negatifliği sorgulandığı için bir geçiş dönemindeyiz. Vatandaşlarımıza doğru data verebilmek, razı etmek ve bir an önce randevu oluşturabilmek için 05380573070, 05380573067, 05380573073 ve 05380573069 telefon numaralardan bize ulaşmalarını istiyoruz. İmmün plazma bağışı ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı web sitemiz www.kanver.org/plazma üzerinden ulaşabilirsiniz.” İHA

İLGİLİ HABERTürkiye'de immün plazma tedavisinin ilk uygulandığı hasta, corona virüsü yendiTürkiye'de immün plazma tedavisinin birincil uygulandığı hasta, corona virüsü yendi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER