Karantina kiloları üzerinize yapışmasın

Yeni normali yaşadığımız bugünlerde vaka sayısında ciddi bir çoğalma var… Bildiğimiz 3 kaide olan sosyal mesafeyi koruma, maske kullanımı ve elleri en düşük 20 saniye köpürterek yıkama açık havada koronavirüs (Covid-19) ile ilgili aşı dahil maddi, çok başarılı bir koruy.

Karantina kiloları üzerinize yapışmasın

Yeni normali yaşadığımız bugünlerde vaka sayısında ciddi bir çoğalma var… Bildiğimiz 3 kaide olan sosyal mesafeyi koruma, maske kullanımı ve elleri en düşük 20 saniye köpürterek yıkama açık havada koronavirüs (Covid-19) ile ilgili aşı dahil maddi, çok başarılı bir koruyucu veya belirli iyileştirici bir çare geliştirilemedi… Peki koronavirüsle mücadele ederken ne yapacağız? Bir yana 3 kurala harfiyen uyarken; bir yandan da bazı yaşam alışkanlıklarımızı değiştireceğiz… Bilirkişi Hekim Ender Saraç ile hem koronavirüsü keza de karantina kilolarıyla başa çıkma yollarını konuştuk… İşte Ender Saraç'ın çarpıcı saptamaları ve 3 jurnal diyet programı…

Ender Saraç

NELERİ SEVİYOR?

1– Obezleri çok seviyor. ABD'de genç vefat oranlarının yüksekliği incelendiğinde hastaların çoğunun obez olduğu ortaya çıktı.

2– Sigara içenleri fazla seviyor. Çin'de ve ABD'de yapılan istatistiki çalışmalarda ölenlerden sigara içenlerin oranı Çin'de yüzde 80, ABD'de yüzde 85. İyileşenlerin yüzde 90'ı sigara içmeyenlerden oluşuyor.

3– Şeker ve süratli karbonhidratları fazla seviyor. Bilhassa beyaz un, beyaz şeker, hamur işleri, kekler, pastalar, darı şurubu gibi kan şekerini hızlı yükselten gıdalar bu virüs için bir besi yeri vazifesi görüyor.

4– Stresi seviyor. Stres, bağışıklığı en çok çökerten risk faktörlerinin başında geliyor. Nefret Edilen Şey, vesvese ve endişe ile bağışıklık sistemi çöküyor.

5– Tembellik. Özellikle hareketsizlik ve açık havadan uzak kalma bağışıklığı negatif etkiliyor.

6– Hijyenik olmayan cinsel yaşantı. Bu virüs aracısız olarak cinsel yolla geçmiyor ama önceki yakınlaşma kısmında nefesle ve fiziki temasla (özellikle ellerle) kolay bulaşabiliyor.

7– Asitli şekerli içecekler, fastfood, ağır yemekler.

NELERİ SEVMİYOR?

1– İyi uyku. Günde 7 saat gibi iyi bir uyku bağışıklığa iyi geliyor.

 

2– Yeterince yüksek D vitamini. Incelemeler gösteriyor fakat D vitamini yüksek olanlar bu hastalığa basit yakalanmıyor. Yakalansa da genelde basit atlatabiliyor.

3– Tane karanfil, defne yaprağı, kekik, zahter, soğan, sarımsak doğal antibiyotik ve antiviral özellikleriyle mikroorganizmaların üremesini azaltıyor.

4– C vitamini, beta glukan, yıldız anason, kudret narı, propolis, kara mürver gibi bağışıklığı güçlendiren doğal destekleri hiç sevmiyor.

5– Düzenli çalışma ve açık hava. Özellikle temiz havada güneşle birlikte düzenli çalışma bağışıklığı güçlendiriyor.

6– Tek eşlilik. Bulaşma riskini azaltıyor.

7– Güneş Banyosu Yapmak ve pak denize girmek. Bu virüs ultraviyole ışınlarına kısmen dayanıksız ve kısa sürede tahrip oluyor. Güneşlenince D vitamini düzeyi yükseliyor ve bağışıklık güçleniyor. Başı pak denize sokarak yüzmek ise sinüsleri ve üst solunum yolunu kısmen dezenfekte ediyor.

8– Zencefil, limon, taze sebze ve meyveler, işlenmemiş-dinç proteinler, alkali bitki çayları ve probiyotikler (ev yapımı turşu, doğal yoğurt, tarhana, kombu çayı, kefir) bağışıklığı güçlendiriyor.

GÖBEKTEN NASIL KURTULACAĞIZ?

Başta, halk müziği tabiriyle bu kilolar üzerinize yapışmadan vermenizi ve anında zayıflamanızı öneririm. Çünkü sonbaharda spor ve diyet yapmamız zor olacak; ayrıca de tekrar bir dalga ihtimali olursa evde oturacağımız için tekrar kilo alabiliriz. Dolayısıyla keza kilo vermek hem de göbek eritmek için anında harekete geçmeliyiz. Vereceğim perhiz listesinde tüm yemeklerde şu karışım kullanılacak. Yarım tatlı kaşığı kimyon. ytk zencefil. ytk zerdeçal. ytk zahter, 1 akarsu kaşığı (çk) Himalaya veya yerli kaya tuzu. İşte diyet listeniz:

1. gün

– KAHVALTI: Sabahtan 7-8 zeytin üstüne bol miktarda kekik- 3 ceviz içi, 1 tatlı kaşığı (tk) kuşburnu marmelatı, 4-5 kaşık doğal yoğurt, 2 yemek yemek kaşığı (yk) yulaf ezmesi, 1 tk chia tohumu ve üzerlerine yarım dere kaşığı (çk) tarçın (ekmek yenmeyecek) yanına da tarifini verdiğim soğuk çayı için…

– ARA ÖĞÜN:
Değil. Sadece 200 ml yağsız sütlü çay veya kahve yanında da 4-5 adet çiğ badem tüketilebilir.

– AKŞAM YEMEĞİ:
Saat 18.00'e kadar yenmiş olacak. 18.00'den sonra bir şey yenmeyecek. Menümüz şöyle: 4 adet az yağlı kıymadan ızgara köfte yanında eksik yağlı semizotu yemeği. Gün boyu 1-2 adet açık nehir ve mideniz sağlamsa 1 adet Türk kahvesi içebilirsiniz.

2. gün

– KAHVALTI: Sabah 1 adet katı yumurta, ince bir dilim kızarmış çavdar ekmeği, 2 yemek kaşığı çökelek peyniri (kaşar loru değil, kaşar loru yağlıdır) üzerine 1 çk çörek otu ve mideniz sağlamsa 2-3 adet acı biber (metabolizmayı canlandırır) veya tatlı biber. Kahvaltı için saat 10-10.30 civarı uygundur.

– ARA ÖĞÜN:
5-6 adet ham badem/4-5 kaşık az yağlı yoğurt.

– AKŞAM YEMEĞİ:
Saat 18.00'e değin yenmiş olacak. 18.00'den sonradan bir şey yenmeyecek. 1 orta irtifa ızgara levrek veya beyaz etli bir balık, yanına bolca roka, tere, kuzukulağı, maydanoz, taze soğan, acı sivri biber üstüne bol limon. Domates, salatalık ve havuç değil…

3. gün

– KAHVALTI: 3 adet orta tepe salatalık, 2 yemek yemek kaşığı az yağlı veya sanki bir peynir, 2 sivri biber, 7-8 adet zeytin, 3 ceviz.

– ÖĞLEN:
1 bardak az yağlı yoğurttan naneli ayran. Su yerine maden suyu kullanılacak. Yanına da 4-5 adet çiğ fındık tüketilecek.

– AKŞAM YEMEĞİ:
Saat 18.00'e kadar yenmiş olacak. 18.00'den daha sonra bir şey yenmeyecek. 3 adet haşlanmış kabak üzerine çokça limon ve çizik diye anlatım tarzı edilen az zeytinyağı, 3-4 adet közlenmiş sivri biber ve avuç içi büyüklüğünde tavuk göğüs.

– NOT:
Geceleri acıkırsanız küçük bir kahve fincanı kadar sarı leblebi tüketebilirsiniz. Perhiz her tarafında tarifini verdiğim buzlu çayı 1.5-2 litre dek için. Soğuk içmek istemeyenler şeker ve tatlandırıcı eklemeden sıcak olarak içebilirler.

ZAYIFLATAN ÖDEM ÇÖZEN BİTKİ ÇAYI

Malzemeler: 1.5 litre su. Yarım tatlı kaşığından azıcık eksik İngiliz karbonatı. 2 tk yasemin, 2 tk hibiskus, 2 tk kiraz ya da vişne sapı, 2 kabuk tarçın, 4-5 adet tane karanfil, 2 şişe maden suyu.

Yapılışı: 1.5 litre kaynar suyun içine bütün bu malzemeler atılır. Üstü kapatılarak 5-6 dakika demlenip, süzülür. İngiliz karbonatı eklenip karıştırılır. İçinde anında erir. Soğuduktan sonra buz eklenir. Kahvaltıdan sonraki saatlerde içine 4/1 oranında maden suyu ek edilebilir. Böylelikle kaybedilen iyon ve mineraller maden suyuyla geri alınır. Halsizlik, kemik erimesi ve deri sorunları riski azaltılmış olur.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER