Kawasaki hastalığı nedir? Kawasaki hastalığının belirtileri neler?

Çoğunlukla beş yaş altı çocuklarda görülen ve tekrar çocuklarda yürek hastalığının en yaygın nedeni olan Kawasaki hastalığı tüm ırksal ve ırksa kökenlerden çocukları ve gençleri etkileyebiliyor.

Kawasaki hastalığı nedir? Kawasaki hastalığının belirtileri neler?

Çoğunlukla beş yaş altı çocuklarda görülen ve tekrar çocuklarda yürek hastalığının en yaygın nedeni olan Kawasaki hastalığı tüm ırksal ve ırksa kökenlerden çocukları ve gençleri etkileyebiliyor. Kawasaki hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR?

Kawasaki hastalığı veya mukokutanöz lenf nodu sendromu, arterlerde, damarlarda ve kılcal damarlarda iltihaplanmaya niçin olan bir hastalıktır. Ayrıca lenf düğümlerinizi de etkiler ve burunda, ağızda ve boğazda semptomlara neden olur. Çocuklarda kalp hastalığının en yaygın nedenidir. İlk kez Japon pediatrist Dr. Tomisaku Kawasaki kadar 1967 yılında tanımlanan hastalık, birçok durumda tedaviden birkaç gün sonradan ciddi bir sorun olmadan iyileşir, çoğu çocukta herhangi bir daimi hasara neden olmaz. Nüksler (baştan) nadir olarak görülür.

KAWASAKİ HASTALIĞI NIÇIN OLUR?

Kawasaki hastalığının muhakkak nedeni hala bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin bir karışımının Kawasaki hastalığına neden olabilir. Bazı teoriler hastalığı bakteri, virüs ya da diğer çevresel faktörlerle ilişkilendirir, oysa hiçbiri kanıtlanmamıştır. Bazı genler çocuğunuzun Kawasaki hastalığına yakalanma olasılığını artırabilir.

KAWASAKİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Kawasaki hastalığı, belirti belirtileri ve bulguları ile aşamalar halinde ortaya çıkar. Şart kış sonu ve ilkbaharda görünme eğilimindedir.

Belirti ve semptomlar şu şekildedir:

İlk faz

– Üç günden uzun süren yüksek ateş
– Akış olmadan gözlerde ortaya çıkan kızarıklık
– Göğüsten bacağa dek yayılan deride, kasıklarda ve genital bölgede kızarıklık
– El ve ayaklarda şişlik ve kızarıklık
– Özellikle boyunda büyümüş lenf bezleri
– Tahriş olmuş boğaz, ağız ve dudaklar
– Şişik ve aydınlık kırmızı dil (çilek görünümünde)

Bu zaman dahilinde yürek problemleri de ortaya çıkabilir.

İkinci faz

– Eklem ağrısı
– İshal
– Kusma
– Karın ağrısı
– El ve bacak derisinin soyulması
– Safra kesesinin genişlemesi
– Geçici işitme kaybı

Üçüncü evre

Hastalığın üçüncü aşamasında, komplikasyon gelişmedikçe belirtiler ve semptomlar yavaş yavaş kaybolur. Çocukların eski enerjilerine kavuşabilmeleri ve adi görünmesi sekiz hafta değin sürebilir.

Çocuğunuz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa doktorunuzu arayın. 1 yaşından ufak ya da 5 yaşından büyük çocukların yetkisiz bulgu gösterme olasılığı daha yüksektir. Bu çocuklar; kalp hastalığı komplikasyonları riski yüksek olan Kawasaki hastalığı vakalarının yüzde 25'ini oluşturmaktadır.

KAWASAKİ HASTALIĞI TEDAVİSİ

Kawasaki hastalığına yakalandığı düşünülen çocuk, muhtemel kalp tutulumu açısından gözlenmesi ve monitorize edilmesi için hastaneye sevk edilmelidir. İlk tedavinin amacı alev ve iltihabı eksilmek ve kalp hasarını önlemektir. Kawasaki hastalığında tedaviye olası olan en kısa sürede açılmak önemlidir.

Tedavi, yüksek dozda aspirin ve damar içi gama globulin verilmesini içerir. Her iki tedavide sistemik iltihabı azaltarak akut belirtilerin kaybolmasını sağlayacaktır. Hastaların büyük çoğunluğunda koroner anormalliklerin ortaya çıkışını önleyebildiği için, yüksek doz damar içi globulin tedavinin vazgeçilmez unsurudur. Nadir de olsa kortikosteroidler de kullanılabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER