'Koronavirüs salgını döneminde depresyon başrolde'

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesinden Klinik Psikolog Fahriye Nuşin Akbaş, koronavirüs salgını döneminde her bireyin stresle farklı şekillerde başa çıktığını belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

'Koronavirüs salgını döneminde depresyon başrolde'

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesinden Klinik Psikolog Fahriye Nuşin Akbaş, koronavirüs salgını döneminde her bireyin stresle farklı şekillerde başa çıktığını belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Psigolog Akbaş, bir hastalık ile bir mikrop arasında nedensel ilişki belirlemek için gereken dört kritere tıpta 'Koch Postülatları' denildiğine işaret ederek, ''Bunlar şöyledir; mikroorganizma hastalarda olmalı sağlıklılarda bulunmamalıdır, hasta olandan izole edilip kültürde büyütülmelidir, yapılmış olanlar sağlam kişiye bulaştırıldığında rahatsızlık oluşmalıdır. Koch buna maruz kalan her kişi hasta olmaz diye ekler. Bugün bahsedilen bağışıklıkta budur. Pozitivist düşünce dediğimiz akılcılığı andırmak isterim'' dedi.

''Tepkilerinizin nedeni konversiyon bozukluğu olabilir''

Koronavirüs salgını baştan başa bireylerde depresyonun farklı şekillerde ortaya çıktığına dikkat çekici eden Psikolog Akbaş, ''Salgın günlerine karşısında konversiyon (dönüşüm) dediğimiz ve süreç her tarafında yaşadığımız her türlü durum savunma mekanizmasıydı. Konversiyon bozukluğu çeşitli ruhsal sıkıntıların (üzüntü, nefret edilen şey, utanç, öfke) dönüşmesi anlamına kazanç. Konversiyon bozukluğu çeşitli ruhsal zorlanmalar aleyhinde bazı bireylerin tepki verme biçimidir. Yani kişinin başa çıkamadığı sorunlar olduğunda bu duruma verdiği tepkisidir. Bu belirtiler nedeni ile hastanın bazı sorunları azalabilse de meslek ve aile hayatlarında sorunlar ortaya çıkar, verimleri azalabilir. İlk dönemlerde travmalar zihinlerde yer ediniyor ve ruhsallık bunalım ile mücadele etmeye çalışıyor. Her bastırma ruhsallıkta netice doğurdu. Sahiden ruh hali tanımlaması olan 'depresyon' bu sürecin başrolü oldu denebilir. Hayattan müsamaha alamama ve gönülsüzlük göstermesi, geçmeyen ağrılar, konsantrasyon bozukluğu, us olarak durumuyla ilgili ümitsizlik, ümidini yitirme ve kötümserlik içinde olması, uyku ve iştahın bozulması gibi çoğu bulgu çatısında yer alır. Her bireyin stresle başa çıkma yöntemi birbirinden farklıdır. Duygu ve düşüncelerin dışavurumuyla sosyal doyum alınması ve bunun belirtilmiş rutine bağlanması duyguların kabul edilebilirliğini destekleyecektir'' biçiminde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER