Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi nasıl yapılır?

Dünya çapında 15-44 yaş arasında insanlarda meslek ve gündelik yaşamlarını etkileyen birincil 20 hastalık arasında değerlendirilen obsesif kompulsif bozukluğun nedeni bütünüyle anlaşılamamıştır.

Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi nasıl yapılır?

Dünya çapında 15-44 yaş arasında insanlarda meslek ve gündelik yaşamlarını etkileyen birincil 20 hastalık arasında değerlendirilen obsesif kompulsif bozukluğun nedeni bütünüyle anlaşılamamıştır. Genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynadığı düşünülen obsesif kompulsif bozukluk tedavisi nasıl yapılır? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB) NEDİR?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), obsesyon adı verilen takıntılı fikir, us ve dürtüler ile kompulsiyon adı bahşedilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır.

Obsesyon

Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı zihin, hafıza ve dürtülerdir. Kişinin ricası açık havada gelirler, birey kadar mantıkdışı olarak değerlendirilirler ve yoğun bezginlik ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar.

Kompulsiyon

Obsesyonların niçin olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu eksilmek ya da ortadan uyandırmak üzere yapılan yineleyici tavır ve zihinsel eylemlerdir. Obsesif kompulsif bozukluk, genellikle ergenlik döneminde ve 20-30'lu yaşlarda başlamasına karşın, mektep öncesi çocuklar da dahil edinmek üzere herhangi bir yaşta görülebilmektedir. Erkeklerde erken yaşlarda başlamasına rağmen çoğunlukla kadınlarda daha sık görülür.

Foto: shutterstock

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK BELİRTİLERİ

Obsesif kompulsif bozukluk genellikle ayrıca obsesyonları hem de kompulsiyonları içerir. Obsesif kompulsif bozukluğun en bariz maddi belirtisi kişilerin sergiledikleri takıntılı davranışlardır. Bu takıntılı davranışlar zamanla ayrı maddi problemlere de niçin olabilir.

Obsesif tavır belirtileri:

– Kişinin kendisine ya da başkalarına mikrop bulaşmasından şiddetli derecede korkma
– Çevredeki eşyaların ahenkli ve simetrik durmasını sağlamak için şiddetli vesvese
– Kişinin kendisine ya da başkalarına hasar verebilecek saldırgan ve korkunç fikirler içinde olması
– Din, cinsellik veya güç ile ilgili beğenilmeyen, toplum göre kabul görmeyen düşünceler olarak sıralanabilir.

Kompulsif tutum belirtileri:

– Kişinin cildi tahriş olana kadar ellerini yıkaması
– Kapıların kilitli olduğundan muhakkak elde etmek için her zaman yoklama edilmesi
– Ocak, fırın gibi mutfak aletlerinin çalışmadığından belirlenmiş edinmek için her zaman kontrol edilmesi
– Açıklanmış kalıplar biçiminde sürekli rakam sayma
– Kişinin sessiz bir şekilde bir duayı ya da kelime bütününü sürekli her tarafta etmesi
– Benzer ürünlerin aynı şekilde sıralanması için yoğun güç sarf edilmesi

Foto: shutterstock

OKB TEDAVİSİ

OKB için en etkin tedaviler Bilişsel Davranış Terapisi (CBT) ve / veya ilaçtır. OKB tedavisinde kullanılan antidepresanlarserotonin salgı seviyesine tesir ederken bilişsel davranışçı terapi yöntemleriyle şahısların sorunlu düşünce ve davranışlarını değiştirebilmeleri amaçlanıyor. Psikoterapi süreçleri ve hap kullanımının bir arada olduğu tedaviler de uygulanabilmektedir.

Bilişsel davranışçı terapinin yanına ERP Tekniği ve maruz bırakma terapisi de belirtilerinin azaltılmasında başarılı olabilmektedir.

İLGİLİ HABER'Bu dönemde obsesif kompulsif bozukluk oranı artabilir''Bu dönemde obsesif kompulsif bozukluk oranı artabilir'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER