Prof. Dr. Aksakal corona virüsü bulaşmasında en tehlikeli alanları sırladı

Gazi Üniversitesi Ahali Sağlığı Uzmanı ve Ankara İl Pandemi Kurulu üyesi Prof.

Prof. Dr. Aksakal corona virüsü bulaşmasında en tehlikeli alanları sırladı

Gazi Üniversitesi Ahali Sağlığı Uzmanı ve Ankara İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. Nur Aksakal, yeni normale geçişte virüsün bulaşması açısından en tehlikeli alanların asansörler ve apartman kapıları olduğunu söyledi. Aksakal, asansör düğmelerine parmak yerine dirsekle basılmasını önerdi.

3 ESAS ŞARTA DİKKAT EDİLMELİ

Prof. Dr. Nur Aksakal, Covid-19 döneminde kişisel olarak korunmak için maske, sosyal uzaklık ve hijyeni temin etmek gibi 3 temel şarta dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Aksakal, “El yıkamayı çok önerdik. Ama onun açık havada da şişeye koyduğumuz alkol bazlı dezenfektanlarımız yanımızda bulunursa çok faydalı olacak. Çünkü özellikle son dönemdeki araştırmalarda da biz virüsün damlacık yoluyla bulaştığını, el temasının çok kayda değer olduğunu biliyoruz ve toplum içinde ‘acaba bu temasta en riskli alanlar nereler’ diye bir yandan da düşünüyoruz. Kapı kolları, apartman antre çıkışları, karşılıklı kullanılan bölgeler ve asansörler riskli görünüyor” diye konuştu.

‘DEZENFEKTAN UYGULARSAK RİSKİ MİNİMALE İNDİRİYORUZ’

Damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlarda ‘temas izolasyonu’ önlemlerine dikkat çeken Prof. Dr. Aksakal, “Öksürdüğümüzde, hapşırdığımızda veya konuştuğumuzda çevreye yaydığımız damlacıkları özellikle elimize, ağzımıza, burnumuza götürdüğümüz vakit veya elimiz bu damlacıklara maruz kaldığı vakit virüs elimize bulaşıyor. O zaman içinde dokunduğumuz her alana virüsü bırakma ihtimalimiz var.

Özellikle işten geldiğimizde veya bir yere gideceğimizde tutacağımız birincil dıştaki kapı kollarından ve herkesin temas ettiği alanlardan virüs geçme riskini hatırlamamız lazım. O nedenle mutlaka yanımızda el dezenfektanı veya minik bir kolonya şişesi bulundurmak, tutacağımız yere ya da açtıktan sonra anında elimize dezenfektan uygularsak bu riski minimale indiriyoruz.

Asansör düğmeleri, herkesin ortak kullandığı katlara ait düğmeler veya tutunmak durumunda kaldığımız tutacaklar herhangi bir şekilde el teması olması durumunda bir tehlike var. O nedenle mutlaka dezenfektan veya yanımızdaki kolonya yardımıyla, dezenfektan yoksa elimizi ağzımıza, burnumuza, gözümüze değdirmeden eve girip, ellerimizi yıkamamız gerekli” ifadelerini kullandı.

‘PARMAK YERİNE DİRSEK’

Bu süreçte asansör göstermek yerine merdiveni tercih etmenin daha doğru olacağını söyleyen Prof. Dr. Aksakal, asansör uygulamak durumunda kalındığında ise maskeyle asansöre binilmesi gerektiğini, asansörün topluluk olmamasına uyarı edilmesi gerektiğini açıklama etti.

Asansör düğmelerine parmak yerine dirsekle veya başka bir cisimle de basılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Aksakal, “Yeni normale geçişte nereden tehlike alabileceğimizi reel yaşamın içinde ayrım ediyor olmamız lüzumlu. Asansörler, apartman kapıları veya cümbür cemaat kadar ellenme ihtimali olan mekanlar riskli alanlardır. Elimizden geldiğince hijyeni koruyarak mesafe ve maskeyle birlikte genel itibarıyla tehlike olacak alanlardan en azından günlük yaşamımız içinde korunmuş olacağız” ifadelerini kullandı. DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER