Prof. Dr. Sarper Diler: 'Dünyanın en gelişmiş ülkeleri dahi biyolojik bir saldırıya hazır değil'

Savaşta biyolojik silahların kullanılması milletlerarası hukuk kapsamında bir kabahat olsa da dünyanın büyük güçlerinin sahip oldukları hastalıkları hastalıklarını kilit aşağıda tuttuğu iddia ediliyor.

Prof. Dr. Sarper Diler: 'Dünyanın en gelişmiş ülkeleri dahi biyolojik bir saldırıya hazır değil'

Savaşta biyolojik silahların kullanılması milletlerarası hukuk kapsamında bir kabahat olsa da dünyanın büyük güçlerinin sahip oldukları hastalıkları hastalıklarını kilit aşağıda tuttuğu iddia ediliyor. Uzmanlar biyolojik saldırıların, doğada bulunan ve insanları öldürmek veya zarar vermek için kullanılabilecek herhangi bir mikroorganizmayı (virüs, bakteri ya da mantar gibi) ya da toksini (mikroorganizmalar kadar üretilen zehirli bileşikler) içerdiğini belirtiyor.

"Silah olarak kullanılabilecek üç temel biyolojik ajan grubu vardır"
Geçmişte bir takım ülkelerin biyolojik saldırılar düzenlediğin gösteren Prof Dr Sarper Diler, "Ölüme veya hastalıklara sebep olmak için kullanılabilecek bin 200'den artı biyolojik ajan olmasına rağmen, nispeten az sayıda insan biyolojik savaş veya terörizm ajanları için ideal namzet olmalarını temin etmek için zorunlu özelliklere sahiptir. Büyükşehirlerdeki 100 binlerce insanı öldürmek veya etkisiz bir hale getirmek için sadece küçük miktarlara (kilo cinsinden ve genellikle daha eksik) gereksinim duyulacaktır. Biyoloji Ile Ilgili savaş ajanlarının gizlenmesi kolaydır ve saptama edilmesi veya bunlara karşı korunması zordur. Görünmez, kokusuz, nahoş ve sessizce yayılabilirler. Silah olarak kullanılabilecek üç esas biyolojik casus grubu vardır: bakteri, virüs ve toksinler. Biyoloji Ile Ilgili ajanlar, havaya püskürterek, kişiden kişiye temas ederek, hastalığı insanlara taşıyan hayvanları enfekte ederek ve yiyecek ve suyu kirleterek dağıtılabilir." şeklinde konuştu.

Biyolojik tehdit öncesi
Prof. Dr. Diler, biyolojik bir hamle durumunda yerel sıhhat çalışanlarının acayip bir rahatsızlık modeli rapor edeceğini ya da ivedi tıbbi yardım arayan bir hasta insan dalgası olacağını kaydederek, "Bir acele durum radyo ya da TV yayını veya topluluğunuzda kullanılan bir telefon görüşmesi ya da acil şart müdahale görevlisinin ev ziyareti gibi başka bir sinyal yoluyla halka uyarı verilir." dedi.

Olası bir biyolojik tehdidin etkilerinden korunmak için yapılması gerekenleri Prof. Dr. Diler, şöyle sıraladı:

"Acil besleme kiti oluşturun
Aile acil koşul planı yapın
Zorunlu bütün ya da önerilen aşıların kendiniz, çocuklarınız ve ihtiyar aile üyeleri için güncel olduğundan belirli almak için doktorunuza danışın.
Kesintisiz kullandığınız ilaçlarınız bir zaman yetecek miktarda olsun.
Fırın geri dönüş kanalınıza, evinize girebilecek çoğu biyolojik ajanı filtreleyecek bir yüksek bereketli partikül hava (HEPA) filtresi takmayı düşünün."

Biyoloji Ile Ilgili tehdit esnasında
Prof. Dr. Diler, bir saldırının birincil kanıtının bir ajana maruz kalmanın neden olduğu hastalığın semptomlarını fark edildiğinde olabileceğinin altını çizerek, "Biyoloji Ile Ilgili hamle durumunda, insanlar sağlığı görevlileri ve yetkililer ne yapmanız gerektiği konusunda anında veri veremeyebilir. Hastalığın tamamen ne olduğunu, nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ve kimin tehlikede olduğunu devretmek süre alacaktır." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Diler, biyolojik tehdit sırasında gerçekleştirmek önerilenleri şöyle sıraladı:

"TV seyredin, radyo dinleyin ya da internette hastalığın belirtileri ve semptomları, risk altındaki alanlar, ilaçlar ya da aşılar dağıtılıyorsa ve hastalanırsanız nereden tıbbi destek almanız gerektiği konusunda devlete ait haber ve bilgiler olup olmadığını kontrol edin.

Acayip ve değişken bir maddenin farkına varırsanız, hemencecik uzaklaşın.
Ağzınızı ve burnunuzu havayı filtreleyebilen, oysa gerçi nefes almaya müsade verebilecek bez katmanlarıyla kaplayın. Örnekler arasında tişört, mendil ya da havlu gibi iki ila üç kat pamuk bulunur.
Duruma tabi olarak, inhalasyon veya yayılan mikropları azaltmak için bir yüz maskesi takın.
Biyolojik bir ajana maruz kaldıysanız, kıyafetlerinizi ve bireysel eşyalarınızı çıkarın ve torbalayın. Kirlenmiş ürünlerin atılması için resmi talimatları izleyin.
Kendinizi sabun ve su ile yıkayın ve temiz kıyafetler giyin.
Yetkililere başvurun ve tıbbi destek alın. Başkalarından uzakta durmanız veya karantinaya almanız öğüt edilebilir.
Belirtileriniz açıklananlarla eşleşiyorsa ve risk aşağıda olduğu düşünülen gruptaysanız, derhal acele tıbbi takviye isteyin.
Doktorların ve diğer halk müziği sağlığı görevlilerinin talimatlarına uyun.
Rahatsızlık bulaşıcı ise tıbbi değerleme ve tedavi almayı bekleyin.
Bulaşıcı olmayan hastalıklar için tıbbi değer biçme ve çare almayı bekleyin.
Bildirilen bir biyoloji ile ilgili acil durumda veya gelişen salgınlarda kalabalıklardan kaçının
Ellerinizi çoğu kez sabun ve suyla yıkayın.
Gıda ve eşyaları paylaşmayın."

Biyoloji Ile Ilgili bir korkutma sonrası
Nasıl ilerleneceğine dair tüm devlete ait uyarılara ve talimatlara çok uyarı edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Diler, "Biyoloji Ile Ilgili bir durum için tıbbi hizmetlerin sağlanması, çoğalan talebe yanıt belirlemek için ayrı şekilde ele alınabilir. Biyolojik ajanlara maruz kalmaya karşın esas halk müziği sağlığı prosedürleri ve tıbbi protokoller, herhangi bir bulaşıcı hastalıkla aynıdır. Radyo, televizyon ve ivedi şart dikkat sistemleri aracılığıyla resmi talimatlara dikkat etmeniz önemlidir. Potansiyel ajanların/hastalıkların ve yerinde tedavilerin tam listesi için resmi uyarıları dikkate alın. Sosyal medyaya çok artı bakmanız içten ve hatalı haberleri ayırt edemeyeceğiniz için sizi yanlış yönlendirebilir. Hatalı haberler ivedi yapmanız gereken şeyleri atlamanıza gereksiz detaylara takılarak sizin ve sevdikleriniz için riski arttırmanıza sebep verebilir." ifadelerini kullandı.

Biyoloji Ile Ilgili saldırılara nasıl tedbirli oluruz?
Biyolojik saldırılara karşısında koruyucu önlemler alınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Sarper Diler, "Bunun için devletlerin acil eylem planları vardır ve bunun bugün revize edilmesi sorunludur. Kişisel önlemler yeterli düzeyde uyarı alındığında erken başlatılmalıdır." dedi.

Prof. Dr. Diler, biyoloji ile ilgili saldırıları durdurmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Maskeler: Hemen kovid-19 salgını için de kullandığımız maskeler, hava yoluyla iletilen biyolojik savaş partiküllerinin çoğunu filtreler.

Giysiler: Havadaki birçok biyolojik casus kırılmamış cilde nüfuz etmez ve az sayıda organizma cilde veya giysilere yapışabilir. Sabun ve su ile temizlik, virüslerin yüzde 99.99'unu giderebilir.

Tıbbi koruma: Biyolojik saldırılarda özel kıyafetlere gereklilik olabilir. bununla beraber lateks eldiven kullanmalı ve koruyucu göz kalkanlı önlük ile beraber maske takmak gibi öteki önlemler de alınmalıdır.

Biyolojik saldırıya maruz kalan kişilerde saldırıya tedbir olarak doku tuzları yada homeopatik olarak belirtileri bertaraf edecek ilaçlarda kullanılabilir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER