Prof. Dr. Usta: Sıtma ilacı corona virüsüne karşı etkili

Bütün dünyayı etkisi altına alarak her geçen gün enfekte ve ölüm sayılarının artmasına sebep olan corona virüsüne karşı uzmanlar çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Prof. Dr. Usta: Sıtma ilacı corona virüsüne karşı etkili

Bütün dünyayı etkisi altına alarak her geçen gün enfekte ve ölüm sayılarının artmasına sebep olan corona virüsüne karşı uzmanlar çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Corona virüsü ile yakın RNA grubuna sahip öteki virüslere karşı etkili olan ilaçları deneyen uzmanlar bir netice almayı ümit ederken, dahası virüse karşı sıcağın etkili olacağı tezi uzun zamandır tartışılıyor.

Virüse karşı gerçekleştirilen çalışmaları yakından peşine düşüp takip eden, insan vücudunun 37 derece olduğunu ve bu derecelerde virüsün çoğalarak yaşayabileceğini, 56 derecelik sıcaklıkta ise virüsün 15 dakika yaşadığını söyledi.

AÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta

BU HATALARI YAPMAYIN!

Beden ısısının yükselmesi halinde bağışıklık sisteminin daha etkin ülkü geldiğini kaydeden Prof. Dr. Ressam, “Sıcaklık bir çağrıdır, fakat hiçbir zaman virüsü öldürecek sıcaklığa çıkılmaz. Bir Takım halk müziği ağızlarını ve vücutlarını sıcak suyla temas ederek virüsü öldüreceklerini sanıyor. Bu yanlıştır. Böyle yaparak vücudunuzun fonksiyonlarına hasar verirsiniz” dedi.

Sıcaklık artışının virüsün dağılım hızını yavaşlatacağını düşündüğünü gösteren Prof. Dr. Artist, “Sıtma ilacı çok düşük dozlarda kullanıldığında etki ettiğini gördük. Klinik çalışmalarda da görülüyor fakat hidroksiklorokinin (sıtma ilacı) de lüzum bağışıklık sistemi üstüne olan etkileri ve virüse etkileri sebebiyle bu ilacın çok manâlı ve elzem bir hap olduğuna inanıyorum, bu ilaçtan umutluyum” diye konuştu.

ULUSAL AŞI GELİŞTİRMEK FAZLA ÖNEMLİ

İlacın ucuz olmasının da manâlı olduğunu anlatan Prof. Dr. Coşkun Artist, ilacın Türkiye’deki sonuçlarını da ilgiyle beklediklerini ifade etti. Virüsün çabuk mutasyona uğrayarak yayılmasıyla ilgili de data veren Prof. Dr. Sanatkâr, “Bu değişim, aşı ve ilaç çalışmalarının yavaşlamasına ve gecikmesine niçin oluyor. Bize gelen virüsün yapısının ortaya çıkarılması gerekiyor. ABD’de elde edilen bir aşı bizde çalışmayabilir. Milli aşı geliştirmek çok manâlı. Türkiye aşı yapmış bir ülkedir. Sadece enerjiyi buraya devretmek gerekiyor” dedi. DHA

İLGİLİ HABERBilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kara: HIV ve sıtma ilaçları virüsü zayıflatıyorBilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kara: HIV ve sıtma ilaçları virüsü zayıflatıyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER