Sağlık Bakanlığı’ndan, ‘immün plazma tedavisi’ bilgilendirmesi

Bakanlık Twitter hesabından, “immün plazma tedavisi nedir’, ‘kimler bağışta bulunabilir’, ‘risk var mıdır’, ‘ücretli midir’, ve ‘bağış ve aktarma süreci nasıl işler?’ sorularının yanıtlarını içeren bilgilendirme notu paylaşıldı.

Sağlık Bakanlığı’ndan, ‘immün plazma tedavisi’ bilgilendirmesi

Bakanlık Twitter hesabından, “immün plazma tedavisi nedir’, ‘kimler bağışta bulunabilir’, ‘risk var mıdır’, ‘ücretli midir’, ve ‘bağış ve aktarma süreci nasıl işler?’ sorularının yanıtlarını içeren bilgilendirme notu paylaşıldı. Notta, immün plazma tedavisi, “Covid-19 tanısı konulan, çare sürecinin arkasında iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması aracılığıyla gerçekleştirilen çare yönetimidir” diye tanımlandı.

KİMLER BAĞIŞTA BULUNABİLİR?

Corona virüsü hastaları için ise, 18-60 yaş arası bağışçılar, erkek ve hamile kalmamış kadınlar, hayatının hiçbir döneminde kendisine kan transfüzyonu yapılmamış kişiler, Covid-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu bulunan kişiler ve klinik olarak bütün iyileşmesinden sonra iki kere olumsuz deneme sonucu almış şahısların plazma bağışında bulunabileceği belirtildi.

’45-60 DAKİKA SÜREN BİR İŞLEM’

“Plazma bağışı nasıl alınır?” bölümünde ise, şu ifadelere yer verildi: “Yerinde bağışçı adayı tıpatıp kan bağışında olduğu gibi form doldurur ve tetkik edilir. Bağışçıdan kan alınarak laboratuvar testleri uygulanır. Deneme sonuçları yerinde olan bağışçı adaylarından aferez edilen yöntemle kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. 45-60 dakika süren bir işlemdir.”

Keza, immün plazma bağışının, ilk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi kabul edilmek kaydıyla 7-10 günde bir almak üzere, bir ay içerisinde en fazla 3 kez yapılabildiği kaydedildi.

‘PLAZMA BAĞIŞI RİSKLİ DEĞİL’

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, plazma bağışının afiyet açısından riskli olmadığı belirtilerek, ”Aferez işlemi sırasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem esnasında kan cihazla dahi temas etmemektedir” denildi.

Öte yandan, immün plazma tedavisinin ayrıntılarıyla bedava olduğu ve Sıhhat Bakanlığı tarafından karşılandığı kaydedildi. DHA

İLGİLİ HABERİmmün plazma tedavisi gören corona hastası: Yeniden doğmuş hissediyorumİmmün plazma tedavisi gören corona hastası: Bitmiş doğmuş hissediyorum
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER