Soğuk terleme nedenleri nelerdir?

Terleme genelde vücudun kendini serinletme yoludur.

Soğuk terleme nedenleri nelerdir?

Terleme genelde vücudun kendini serinletme yoludur. “Soğuk terleme” ise ısı ya da efordan kaynaklanmayan ani terleme anlamına gelir. Soğuk terleme kendi başına genel olarak afiyet için bir risk teşkil etmemesine karşın, kalp hastalığı gibi altta yatan daha önemli sıhhat sorunlarının işareti olabilir. Peki, soğuk terleme nedenleri nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

SOĞUK TERLEME NE ÇAĞIRMAK?

Soğuk terlemelere farklı alanlara yönlendirilmiş öbür durumlar neden olabilir. Genellikle vücudun ”savaş ya da kaç” tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız nefret edilen şey, sancı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir. Soğuk terleme kendi başına genellikle afiyet için bir risk teşkil etmemesine karşın, kalp hastalığı gibi altta yatan daha ciddi afiyet sorunlarının işareti olabilir.

Ortalama bir insanda milyonlarca ter bezi vardır.

Ter bezleri 2 tiptir :

* Ekrin ter bezleri vücudun her uygun bulunur ve görevi vücudu soğutmaktır.

* Apokrin ter bezleri kasık ve koltuk altı gibi bölgelerde bulunur.

Ekrin ter bezlerinde üretilen ter büyük oranda sudur ve vücudu serinletir. Epokrin ter bezleri de ısı nedeniyle faal olabilirler. Buna karşın asıl olarak stres ve hormonal değişiklikler sebebiyle etkin ışık halkası kazanç ve soğuk terlemeye niçin olurlar.

Foto: shutterstock

SOĞUK TERLEME NEDENLERİ

Soğuk terlemenin bir fazla nedeni olabilir. Genel Olarak strese karşısında tepki olarak gelişir. Soğuk terleme nedenleri arasında oksijen ve kanın vücutta dolaşımını engelleyen durumlarda vardır.

Bunlardan bazıları;

– Şok

Vücudunuz aşırı çevresel koşullara veya ciddi yaralanmalara tepki gösterdiğinde şok oluşur. Vücudunuz şoka girdiğinde, organlarınız işlev görmeleri için oksijen ya da kan almaz. Vücudunuz çok uzun süre şok durumunda kalırsa, organlarınız zarar görebilir. Bir Takım durumlarda, çare edilmezse şok ölümcül olabilir.

Diğer belirtiler şunlardır:

* Anormal soluk deri
* Seri nefes alma
* Hasta hissetmek veya kusmak
* Çelimsiz ya da bitkin hissetmek
* Baş dönmesi
* Anormal vesvese veya stres duygusal

– Migren

Migren de soğuk terleme nedenleri arasındadır. Migren şiddetli ağrıya neden olan bir çeşit baş ağrısıdır. Şiddetli migren ağrısı esnasında gövde tepki olarak terler.

– Enfeksiyon veya sepsis

Enfeksiyonlara, vücut dokularına saldıran bakteri ya da virüsler niçin olabilir. Çoğu durumda, enfeksiyonlar bağışıklık sisteminiz enfeksiyonla savaşmaya çalışırken dokuların iltihaplanmasına niçin olur. Sepsis ise kana bakteri ve toksin karışması sonucu oluşan ve bağışıklık sisteminin hasar görmesine neden olan bir sorundur. Bu şart kanın pıhtılaşmasına ve organlara yeterince oksijen gitmesini zorlaştırır, bu da soğuk terlemeye neden olur.

– Stres ya da kaygı

Evde, işte ya da okulda ağır sorumlulukların niçin olduğu gerginlik ya da üzüntü soğuk terlemeyi tetikleyebilir.

Foto: shutterstock

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

* Açıklanamayan sancı
* Kusma
* Adale gerginliği

– Yürek krizi

Soğuk terleme yürek krizinin birincil belirtilerinden biri olabilir.

Soğuk terleme aşağıdaki belirtilerle birlikte görülürse zaman geçirmeden doktora görünün:

* Göğüste çekme, sıkma ya da şişlik şehvetli veren rahatsızlık ya da sızı
* Nefes almada zorluk
* Boyun, çene, mide ya da sırtdaki hastalık veya sancı
* Baş dönmesi ya da sersemlik
* Bayılma hissi

– Menopoz

Menopoz, vücutta östrojen ve progesteron, seviyelerinin ciddi şekilde değişime uğraması ve adet döngüsünün son bulması ile olur. Bu dönemin en belirgin özellikleri ani sıcak basmaları ve terlemelerdir.

– Hipoglisemi

Düşük kan şekeri olarak da bilinen hipoglisemi, bir kişinin kan şekeri normalin altına düştüğünde ortaya çıkar. Bu durum diyabetli halk için özel bir risktir.

– Hipotansiyon

Hipotansiyon, kan basıncı normalden fazla daha düşük seviyelere düştüğünde gerçekleşir. Bu durum soğuk terlemeye niçin olur.

İLGİLİ HABERYüz terlemesi nasıl tedavi edilir?Yüz terlemesi nasıl çare edilir?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER