Topuk dikeni belirtileri ve tedavisi…

Topuk dikenine genellikle üçgenin taban olmayan kenarı kaslarındaki ve bağlardaki suşlar, plantar fasyanın (Ayak kavisini destekleyen yapı) gerilmesi ve topuk kemiğini kaplayan zarın tekrar tekrar yırtılması neden olur.

Topuk dikeni belirtileri ve tedavisi…

Topuk dikenine genellikle üçgenin taban olmayan kenarı kaslarındaki ve bağlardaki suşlar, plantar fasyanın (Ayak kavisini destekleyen yapı) gerilmesi ve topuk kemiğini kaplayan zarın tekrar tekrar yırtılması neden olur. Topuk dikeni uzun uzaklık koşucuları, dans, bale, aerobik gibi aktiviteler ile uğraşanlar aralarında bilhassa yaygındır. Derhal, topuk dikeni belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım.

TOPUK DİKENİ NEDİR?

Topuk dikeni, topuk kemiği ile taban çukuru aralarında oluşan kemik yarı kalsiyum birikintisidir. Çoğunlukla topuğun önünde başlar ve sonra ayağın diğer kısımlarını etkiler. Genel Olarak yaklaşık 0,5 cm boyundadır. Bu yüzden defalarca çıplak gözle görülmez. Röntgende görünür kanıt olmadığında şart bazen “topuk dikeni sendromu” olarak isimlendirilebilir.

TOPUK DİKENİ BELİRTİLERİ

– Dinlenme sonucu bile geçmeyen topuk ağrısı
– Sabah kalkınca üçgenin taban olmayan kenarı tabanı ağrısı veya dinlenme periyodundan sonra birincil adımlarda şiddetli ağrı
– Aşil tendonunda, baldırlarda hassasiyet-ağrı
– Topukta şişlik
– Hareket halindeyken veya dinlenirken ayaklarda duyu yitimi, karıncalanma
– Ayağın topuk veya kemerinde sızı, hassasiyet, yanma
– Üçgenin Taban Olmayan Kenarı tabanının ani gerilmesi ile sızı; parmak uçlarına basmakta ya da merdivenleri çıkmakta zorluk.

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ

Topuk dikeni tedavisi ilk olarak dinlenme ve yaşam tarzı değişikliklerinden oluşur. Tedavide hap, ortopedik tabanlık, fizik tedavi ve egzersizler büyük oranda iyileşme sağlar; hastanın durumuna göre iltihaplanan bölge ya da topuk dikeni ameliyatla alınabilir.

İLGİLİ HABERKemik erimesine ne iyi gelir? Beslenme önerileriKemik erimesine ne iyi gelir? Beslenme önerileri İLGİLİ HABERKemikleri çelik gibi yapan kalsiyum deposu besinler!Kemikleri çelik gibi yapan kalsiyum deposu besinler!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER