Yaz aylarında artıyor, bağışıklığı düşürüyor

Havaların ısınmasıyla birlikte gıda alışkanlıkları da değişti.

Yaz aylarında artıyor, bağışıklığı düşürüyor

Havaların ısınmasıyla birlikte gıda alışkanlıkları da değişti. Oysa besin zehirlenmelerinden korunmak namına yaz aylarında uyarı edilmesi gereken bazı hususlar var. Yaz döneminde daha da gelişen bu sıhhat probleminin ceset bağışıklığını düşürdüğünü hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, “Tavuk, et gibi proteinden varlıklı besinlerin gizleme koşullarına dikkat edin, besinleri olası olduğunca iyi pişirin” dedi.

Yaz aylarında sıcak havaların başlamasıyla beraber besinlerde yer alan mikroorganizmalar çoğalma gösteriyor. Dolapta saklanmayan ve açıkta kalan yiyeceklerin beslenme zehirlenmesine yol açtığına dikkat çeken İstanbul Şehir Halkı Üniversitesi Gıda ve Diyetetik bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gizem Köse, kayda değer uyarılarda bulundu.

Besin zehirlenmesinin corona virüsü nedeniyle öneminin daha da ön plana çıktığı bağışıklık sistemine hasar verdiğini anlatan Gıda ve Diyet Uzmanı Köse, “Corona virüsü salgını bizim besinleri yıkamamızı sıklaştırmamız açısından yararlı oldu. Sebzeleri yıkamayı daha iyi öğrendik. O nedenle besinleri muhtemel epeyce bakterilerden arındırıp, suda bekleterek yıkamamız gerekiyor.

Eğer iyi yıkamazsak içerde kalan bakteriler bakteri kaynaklı hastalıklara sebep olabilir. bununla beraber tavuk ve et gibi besinleri gizleme koşullarına dikkatli olmak gerekiyor. Eğer bunları buzdolabında saklamazsak ya da buzluktan çıkarıp dışarda çözündürme gibi hatalar yaparsak o süre beslenme zehirlenmeleriyle karşı karşıya kalırız” diye konuştu.

“DONMUŞ BESİNİ AĞIRBAŞLI SUDA BEKLETMEYİN”

Besin zehirlenmesinin bununla beraber bağırsaklara da hasar verdiğini andıran Dr. Öğr. Üyesi Gizem Köse, “Bu şart bağışıklığımızı fena yönde etkiler. O nedenle mümkün olduğunca besinleri iyi pişirmeliyiz. Olabildiğince dışardan beslenmememiz gereken bir dönemdeyiz, evde beslenerek bu durumu atlatmalıyız.

Dışarda çözdürme, suda bekletme gibi çözündürme hataları yapılabiliyor. Su çağrıda bulunmak mikroorganizma demektir. Mikroorganizmalar özellikle bakteriler su ortamında var olur ve çoğalırlar. Dolayısıyla bir gıda ne değin artı su içeriyorsa mikrobiyal yükü böylece fazla demektir” uyarısında bulundu.

“ÇÖZDÜRME İŞLEMİ 12 SAAT ÖNCE BAŞLAMALI”

Donmuş besinlerin dürüst çözdürme yöntemlerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Köse “Çözdürülmesi gereken sistem, bir ya da iki gün sonra pişirilecek yemeğin içeriğini buzluktan çıkarıp 4 derecede yani buzdolabının içerisinde asgari 12 saat bekletmektir. Mikrodalga fırınlar da tercih edilebilir. Mikrodalga besinlerin içerisinden ufak bir ışın geçirerek onu ısıtır. Ama en sağlıklı olanı buzdolabında çözdürmektir. bununla beraber pişirilecek yemekleri düzenlemek için de vakit kazandırır” dedi.

“GÜNDE 1 KASE SALATA, 3 MEYVE”

Son olarak yaz mevsiminin sebze ve meyveler açısından çok varlıklı olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, “O nedenle beslenmemizde bu şansı kullanmalıyız. Bu dönemde bolca meyve ve sebze tüketmeliyiz. Meyveler daha fazla karbonhidrat yoğunluklu ve şeker oranı yüksek olduğu için tüketimi sınırlı olabilir. Ama bunun yanında sebze tüketimimizi artırmalıyız. Ödemi eksilmek, bağırsak sağlığını korumak ve daha sağlıklı edinmek adına bu önemli. Günde 1 kase salata, 1 porsiyon sebze yemeği, 3 tane meyve tatmin edici olacaktır” ifadelerini kullandı. DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER