‘YENİ ADI’i kabullenmek durum

Uzun süredir evde olan kişilerin yeni düzene alışması kolay olmayabilir. Bu kişiler, dışarı çıktıklarında sosyal mesafeyi koruyup hijyen kurallarına uysalar bile virüs kapma endişesi duyabilirler, ancak yeni düzeni, yeni yaşam tarzını kabullenmek de şart.ENDİŞE DEVAM E.

‘YENİ ADI’i kabullenmek durum

Uzun süredir evde olan kişilerin yeni düzene alışması kolay olmayabilir. Bu kişiler, dışarı çıktıklarında sosyal mesafeyi koruyup hijyen kurallarına uysalar bile virüs kapma endişesi duyabilirler, ancak yeni düzeni, yeni yaşam tarzını kabullenmek de şart.

ENDİŞE DEVAM EDİYORSA

Corona virüsü döneminde muhtemel olduğunca evde kalmaya itina bildiren kişiler tekrar toplu taşıma araçlarını uygulamak zorunda kaldıklarında kaygı yaşayabilir. bu nedenle daha dikkatsiz davranabilirler.

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu

Örneğin hastalık bulaşmasın diye uyarı eden obsesif bir hasta, aksine dikkatsiz davranarak daha pozitif kusur yapabilir. Özellikle geçmişte temizlik takıntısı olan kişiler için bu şart oldukça şiddet olabilir.

Eğer birey tedbir alıyor ve uyarı ediyor olmasına karşın yine de rahatsızlık kapma korkusuyla evden çıkamıyorsa bir uzmandan yardım almalıdır.

BU HATAYI YAPMAYIN

Yeni normale alışma sürecinde yapılan en büyük hatalardan biri hastalık riskinin bittiği düşünülerek dikkatsiz yaşamaktır. Hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz, en önemlisi çevremizde tedbirlere dikkat etmeyenleri nazikçe uyarmalıyız.

Çocuklar da bu süreçte maske takanlardan korkabilir, bu yüzden onlara içinde bulunduğumuz durumu, niçin maske taktığımızı açık açık anlatmalıyız.

YENİ HAYATIMIZA ADAPTE OLMALIYIZ

Hepimiz uzun bir vakit sosyal uzaklık kurallarına uygun yaşayacağımızı kabul etmeliyiz. Muhtemelen yeni ahenk toplumsal alışkanlıklarımızın ve alışılmış olduğumuz çoğu düzenin değişmesine sebep olacak.

Şimdi normalleşmeye yavaş yavaş geçişin kaygıları azalttığını görüyoruz. Birçok kişi durumu kabullenmiş ve tedbirlere alışkın durumda. Tüm bunların bitmesini ve pandemi öncesi döneme baştan dönmek istiyor olabiliriz lakin yeni hayat tarzımızı yıllardan beri alıştığımız düzenle kıyaslamak yerine yeni mevcut düzene uyum sağlamaya çalışmalıyız.

Bu önlemlerin topluma karşı bir sorumluluk olduğunu da unutmamalıyız.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER