Uzayda yeni bir "Dünya" bulundu

Eğer uzaklarda Dünya'ya benzeşen gezegenleri hayal ediyorsanız, hayalleriniz için yeni bir rota çizebilirsiniz: Kepler-160 yıldızı ve KOI-456.04 dış-gezegeni. Almanya'daki Güneş Sistemi Araştırması için Max Planck Enstitüsü'nden astrofizikçi René Heller'in önderlik yaptığı b.

Uzayda yeni bir

Eğer uzaklarda Dünya'ya benzeşen gezegenleri hayal ediyorsanız, hayalleriniz için yeni bir rota çizebilirsiniz: Kepler-160 yıldızı ve KOI-456.04 dış-gezegeni.

Almanya'daki Güneş Sistemi Araştırması için Max Planck Enstitüsü'nden astrofizikçi René Heller'in önderlik yaptığı bir çalışmada, yaklaşık 3.000 ışık yılı uzaklıktaki Kepler-160 çevresinde bulunan gezegenler incelendi. Elde edilen verilere göre bu sistemdeki bir dış-gezegen (dış-gezegen, Güneş sistemimiz dışındaki gezegenlere bahşedilen isim) kendi yıldızı ile Dünya'ya benzer bir ilişki içerisinde olabilir.

KOI-456.04 gezegeni, yalnızca bir başka potansiyel olarak yaşanabilir gezegenden daha fazlası olabilir. Örneğini kendi yıldızından aldığı ışık Dünya'da görülen gün ışığına oldukça benziyor. Keza dış-gezegenin yörüngesel dönüşü de Dünya'ya benziyor.

KOI-456.04 Ne Değin Büyük?

KOI-456.04 Dünya'dan daha büyük oysa bu boy farkı iki katına ulaşmış yok.

Bilim insanları tarafından yer alan Dünya-sözde gezegenlerin büyük bir kısmı, yıldız parlamaları ile sistemlerindeki gezegenleri yaşanılmaz ayla getirebilen kırmızı cüce yıldızlar çevresinde bulunuyor. Ama Kepler-160 yıldızı boyut ve yüzey ısısı olarak bizim Güneş'imize benziyor.

Araştırmacılar daha önce Kepler-160 çevresinde yaşamak için fazla sıcak olan iki dış gezegen bulmuşlardı. KOI-456.04'ü de bu gezegenlerin birinin yörüngesindeki gariplikleri çözmeye çalışırken buldular. Takım, bundan böyle sistemde dört gezegenin bulunduğunu düşünüyor.

KOI-456.04 sistemin yaşanabilir bölgesinde, yani yüzeyde akışkan formda suyun bulunabileceği kısmında yer alıyor. 

gerçi ikinci bir Dünya için ümitlenmeden önce, Kepler-160'ın ziyarete gitmek için çok uzaktan olduğunu ve atmosferinin nasıl gözüktüğüne dair bir fikrimizin olmadığını hatırlatmakta menfaat var. Keza gezegenin varlığı konusundaki şüpheler de demin iyice ortadan kalkmış değil. Enstitünün belirttiğine kadar verilerin, istatistiksel bir sorun veya bir sistematik ölçüm hatası olma ihtimali de bulunuyor. gerçi ekip, gerçekten bir gezegen olması ihtimalinin %85 olduğunu söylüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER