Böbrek Sağlığını Tehdit Eden Bu Durumlara Dikkat!

Böbrek Sağlığını Tehdit Eden Bu Durumlara Dikkat!

Böbrek Sağlığını Tehdit Eden Bu Durumlara Dikkat!

Uzmanlar, böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyen durumlara karşı dikkatli olmamız konusunda uyardı. Ülkemizde her 7 kişiden birinde görülen kronik böbrek rahatsızlıklarının sebebi, sağlıksız ve bilinçsiz yaşam kriterleri olarak belirtiliyor. Tansiyon ve kandaki alyuvar dengesini sağlayan, vücudu atıklardan arındırma gibi önemli görevleri olan böbreklerin sağlığını korumak için insanların bilinçlenip önlem alması gerekiyor. Prof. Dr. Murat Tuncer, böbrekleri tehdit eden hatalı davranışlar ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında açıklamalarda bulundu.

BU YANLIŞLARA DİKKAT!

FAZLA TUZ KULLANIMI

Sağlıklı bir insan için günde 4 gram yemek tuzu yeterli olacaktır; ancak dünya oranlarına bakıldığında Türkiye en fazla tuz tüketen ülkelerden üst sıralarda yer alır. Fazla tuz kullanımının, kan basıncını artırarak kalp ve damar hastalıkları ile birlikte böbrek hastalıklarını da beraberinde getirdiği unutulmamalıdır. Bunun için ilk adım olarak masadan tuz artık raflara kaldırılmalıdır.

YETERİNCE SU İÇMEMEK

Su içmek, insan metabolizmasının sağlıklı işleyişi için önemli bir kriterdir. Vücut susuz kalırsa, ilk olarak böbreklerde kendini gösterir. Çünkü su içmemek kan basıncını duraksatır. Normal süreçte bir dakikada kalpten pompalanan kanın yüzde 20'si ise böbreklerden geçer. Böylelikle vücudun susuz kalması ile ilk olarak böbrekler harekete geçerek sinyal verir. Sağlıklı bir insanın günde 1.5-2 litre su içmesi uygundur. Vücudun ihtiyacı olan suyun alınmaması halsizliğin yanı sıra böbreklerde de taş oluşumuna neden olur.

İDRARI TUTMAK

Su içmek ne kadar rutin bir alışkanlıksa, idrar yapmak da zararlı olan sıvı atıkların dışarı atılması için gerekli bir süreçtir. Ancak birçok kişi hijyenik sebepler ya da bir takım yanlış alışkanlıklar yüzünden idrarını gün içerinde sıklıkla tutmaktadır. İdrar tutmak tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane yapısının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen ciddi durumlara yol açabilmektedir. Bir kişinin normal bir süreçte günde 4-6 kez idrarın yapılması gerekmektedir.

FAZLA PROTEİN TÜKETMEK

Birçok böbrek hastalığında idrarda atılan protein miktarı artar. İdrardaki bu artmış protein zamanla böbrek yapısında geri dönüşü olmayan hasarlara neden olur. Bu durumda fazla protein almak, böbrek hastalığının hızlanmasına neden olur. Birçok gencin vücut geliştirme adına kontrolsüz bir şekilde aldığı takviye proteinler de akut böbrek yetmezliğine sebep olmaktadır.

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANMAK

Bilinçsiz bir şekilde antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı böbrek yetmezliğine neden olur. Doktor tarafından önerilmedikçe asla antibiyotik ve ağrı kesici kullanılmamalıdır. Aksi durum hekim tarafından önerilmedikçe ağrı kesici olarak etken maddesi parasetamol olan ilaçlar alınmalıdır.

TANSİYONU KONTROL ALTINDA TUTMAK

Kan basıncı yüksekliği kalp ve damar hastalıklarına yol açmasının bir yana, böbrek yetmezliğine de sebep olabilir. Tansiyon hastalarının ilaçlarını kullanmaları, kan basınçları ideal seviyelerde olmadığı sürece bir anlam taşımaz. Kan basıncı mutlaka büyük 130 ve küçük 80 ve altında olmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2017, 01:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER