Böbrek Taşı İçin Etkili Tedavi Yöntemleri!

Son yıllarda fazlaca meydana gelen hastalıklardan biri böbrek ta

Böbrek Taşı İçin Etkili Tedavi Yöntemleri!

Son yıllarda fazlaca meydana gelen hastalıklardan biri böbrek taşı. Özellikle erkeklerde daha fazla yaşanan bu hastalıkla ilgili detaylı bilgileri Op. Dr. Aytan Kar verdi.

Dr. Ayhan Kar, ‘Böbrek taşları en fazla yaşanan böbrek rahatsızlıklarından biridir. Erkeklerin yüzde 10'u ve kadınların yüzde 3'ü hayatlarının bir döneminde böbrek taşı sorunuyla karşılaşırlar. Böbrek taşı sıcak iklime sahip ve su içme alışkanlıklarının kötü olduğu Ortadoğu ülkelerinde, Hindistan’da ve maalesef ülkemizde çok yüksek oranlarda meydana geliyor. Bu konuda yapılmış güncel çalışmalara göre ülkemizde her 100 insanın 13’ünde böbrek taşı sorunu yaşanıyor. Genetik yatkınlıktan başka böbrek taşı oluşumunda en önemli sebep beslenme şeklidir. Az su içenlerin bu rahatsızlığa yakalanma riski oldukça yüksektir. Ayrıca böbrekteki idrar çıkış yerinin doğuştan dar olması gibi yapısal durumlar, idrar akımında duraksamalara yol açabileceğinden dolayı çökelmelere ve taş oluşumuna sebebiyet verebilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedaviyi kolaylaştırmak için sıcak su uygulamaları (sıcak banyo, sauna, sıcak su torbası, vs.), bol su içilmesi ve bol hareket edilmesi tavsiye edilir. Fakat tüm bunlara rağmen taş yüzeyi deniz kestanesi gibi çıkıntılıysa veya üreter denilen böbrek borusunda doğuştan darlık var ise taşın düşme ihtimali oldukça zordur. Daha önceden çok defa ufak taşlar düşürmüş hastalarda böbrek borusunda fibrozis dediğimiz daralma olabilir. Bu durumda bu hastaların da taş düşürme ihtimali oldukça azalacaktır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2018, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER