Vitamin Ve Mineraller Hakkında Bilinmeyenler

Vitamin Ve Mineraller Hakkında Bilinmeyenler

Vitamin Ve Mineraller Hakkında Bilinmeyenler

Beslenme Danışma Kurulu Üyesi İsmet Tamer, vitamin ve mineraller hakkında daha önceden bilmediğimiz mucizevi faydaları anlattı. İşte vitamin ve mineral hakkında bilinmeyenler...

VİTAMİN VE MİNERAL HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

A vitamini, özellikle karotinoidler ve likopen açısından zengin olan besinlerde bulunur. Likopen ve karoten, görme keskinliği, cilt ve hücre özelleştirmesinde görevi olan besin maddeleridir. Ancak günlük tavsiye edilen miktarın fazlasını aşmamak gerekir, çünkü çok yüksek miktarda A vitamini tüketmek, başta kemikler olmak üzere vücudumuz için zararlıdır.

B vitaminleri genellikle et, et ürünleri ve tahıllı gıdalarda bol miktarda bulunurlar ve esas olarak besinlerin enerjiye dönüşümünde büyük rol oynarlar. Tiamin (B1), riboflavin (B2) ve niasin (B3), besinlerdeki enerjinin dönüşümü ve kullanımında rol oynarlar; aynı zamanda cildin, saçın Pantotenik asit aracılığıyla sinir sisteminin korunması için gereklidirler. Pantotenik asit (B5), enerji dönüşümü dışında, sağlıklı yağların yapımında ve bunlardan da sinir ileti cisimcikleri ile steroid hormonların üretiminde rol alır. Piridoksin (B6), kanda homosistein düzeylerinin düşürülmesine yardım ederek kalp sağlığını koruyucu etkisinin dışında, uyku, iştah ve ruh halini etkileyen serotonin maddesinin yapımında da rol alır. Başta B12 olmak üzere tüm B vitaminleri, yeni kan hücresi yapımında ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında rol oynarlar.

Mineraller ise çok çeşitlidirler ve az miktarla dahi vücutta önemli işlev sağlarlar. En yüksek miktarda bulunanlardan kalsiyum, kemik ve diş korunmasının yanı sıra kasların düzgün kasılıp gevşemelerinde, pıhtılaşmada, enzimlerin aktif hale geçmelerinde rol oynayan bir mineraldir. Magnezyum, kas fonksiyonları üzerinde kalsiyum ile birlikte görev alırken, ayrıca kemik ve dişlerin korunmasına da katkıda bulunur. Flor da diş çürüklerinden korunmada gerekli bir mineraldir. Kemik sağlığına etkili bir başka element olan manganez, ayrıca aminoasit, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında da rol oynar. DNA ve RNA yapımızda da yer alan fosfor ise sadece kemik ve diş sağlığımıza katkıda bulunmakla kalmaz, kanda yağların fosfolipid şeklinde taşınmasını ve besin maddelerinin hücre içine alınmasını da sağlar.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2018, 17:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER