Kurşunlu’da deniz turuncuya döndü

Kurşunlu Sahili'nde deniz yüzeyini kaplayan turuncu renkteki madde garip görüntüler oluşturdu.

Kurşunlu’da deniz turuncuya döndü

Kurşunlu Sahili'nde deniz yüzeyini kaplayan turuncu renkteki madde garip görüntüler oluşturdu. Hafta sonu Kurşunlu Sahili'ni görebilen vatandaşlar, gördükleri görünüm karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

İlk defa böyle bir şey gördüğünü söyleyen bir yurttaş, "40 senedir ben bu denizi böyle görmedim. İlk kez böyle gördüm ve çok şaşırdım. Sözde suyun içerisinde turuncu renkte koyu kıvamda bir akıcı var" ifadelerini kullandı. Bir başka Kurşunlu sakini ise, "Karideslerin yumurtlama zamanı. Onun için bu gidişat oldu. Her sene bu aylarda olur" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili uzmanlardan yapılan açıklamada, “İlkbahar ve yaz mevsiminde bütün doğada olduğu gibi denizde de uyanış başlar. Bir Takım canlılar bu uyanıştan nasibini alarak çoğalır. Plankton denilen biyolojik canlı, çoğaltma esnasında kendi içerisinde patlama yaşar. Bu patlamaya ast olarak da planktonun türüne kadar deniz turuncu, kahverengi, yeşil ve kırmızı renklerine boyanır. Planktonun aşırı biçimde çoğalmasına ast kıyı şeridi baştan başa renkler oluşur. Çünkü bu canlının içerisinde renk hücreleri vardır. Bu canlıya öteki adıyla ‘noctiluca' denilir” ifadelerine yer verildi.

Denizde yaşanan renk değişiminde korkuya ve telaşa mahal verecek bir durumun laf konusu olmadığı da ifade edilerek, “Bu canlı iki tane kamçısı olan tek gözenekli olan bir biyoloji ile ilgili canlıdır. dış görünüş olarak deniz anasına benzetilir lakin deniz anasından farklıdır. Türkiye'nin bütün kıyılarında bulunur. Buna doğal bir ekolojik durum diyebiliriz. Bu geçici bir olaydır. Telaşa mahal verecek bir evsel, kentsel ya da endüstriyel atıkların oluşturduğu kirlilik değildir” biçiminde açıklamalarda bulunuldu.

Yasin Bariz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER