Engin Fırat: "Türkiye’de karar yayıncının baskısıyla alındı"

Moldova A Ulusal Futbol Takımı Teknik Direktörü Engin Fırat, korona virüsün dünya futboluna etkisinden, Türk futbolunun daha aşağı yapı sorununa, 2021 yılına ertelenen Avrupa Şampiyonası'na değin birçok konuda İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulundu. “Futbol eko.

Engin Fırat:

Moldova A Ulusal Futbol Takımı Teknik Direktörü Engin Fırat, korona virüsün dünya futboluna etkisinden, Türk futbolunun daha aşağı yapı sorununa, 2021 yılına ertelenen Avrupa Şampiyonası'na değin birçok konuda İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulundu.

“Futbol ekonomik olarak zor bir sürece girecek”

Korona virüsün dünya futboluna etkilerini değerlendirerek sözlerine başlayan Fırat, "Bütün sonuçları birkaç ay daha sonra göreceğiz. Bunun sportif, ekonomik ve de siyasi durumu var. hemen da ülkeden ülkeye değişiyor. Fransa veya Hollanda iptal edebiliyor lakin neye kadar iptal ediyor. Yarın bir gün kulüpler çıkıp da devlete dava açarsa hiç şaşırmam. Çoğu kulübün bundan dolayı ciddi finans kayıpları olacak. Kayıt edildiği için de diyelim Avrupa kupalarına dışarı giden takımlar benzer puanda gol averajına tarafından biri gidebiliyor. Küme düşen zaten ondan sonraki senelerde lige nasıl çakabilecek, bu var. Sportif olarak birçok soru işareti var. Çözümü de kuvvet olacak bunların. Idareli olarak da harika kuvvet bir sürece girecek futbol. Çünkü dünya ekonomisinde buhran olduğu için birçok sponsor şirket sponsorluktan vazgeçecek. Büyük kulüpler bundan pek aldırmaz olur ya ama orta sıralardaki fazla ciddi sıkıntılar yaşayacak. Bundan dolayı da kulüplerin bütçeleri düşecek. Özellikle son iki senede ortaya meydana çıkan olağandışı rakamlar da ortadan kalkacak. Sportif olarak da misal vereyim; milli takımlarda da çok büyük sıkıntılar var. Çünkü mesela UEFA için ilk hedef ligleri son vermek olacak. Şampiyonlar Ligi'nin oynanması lazım, en büyük para orada. Televizyon yayınlama haklarını UEFA satmış, onlar da zorlama oluşturuyor. Bu ligleri bitirip gelecek sene de Şampiyonlar Ligi'ni en kısa sürede başlatmak gibi bir hedefleri var. Bize son gelen bilgilere kadar mesela Avrupa Ligi için; oynanacak lakin alışılagelmiş şartlarda ayda iki maç oluyordu, bunu üç maça çıkarmaya çalışacaklar. Hazırlık maçları olmayacak gibi bir gösterme var. Karışık bir koşul olacak. Ne vakit, nasıl normale dönecek bilmiyorum. Bir maçta 5 oyuncu değişim hakkının esas nedeni şikayetlerden bir tanesi olan oyuncuların hazırlık yapmadan maçlara çıkarsa sakatlıkların üst seviyeye gelecek olması. Bunu engellemek için böyle bir yargı tanıyacaklar. Fazla acayip bir durum var, bunun içinden nasıl çıkacağız bilemiyorum" ifadelerini kullandı.

"Türk futbolu adına daha mantıklı adımlar atılabilir"

Transferde astronomik rakamların bundan sonraki süreçte basit kolay görünmeyeceğine uyarı çeken deneyimli çalıştırıcı, "Bu dünya futbolu için geçerli. Türkiye için de aynısı geçerli. UEFA'dan gelen baskıdan nedeniyle federasyon limitler getirmişti. Bence bu limitler yine düşecek. Örneğin; Avusturya'dan bir takım arkadaşlarımla görüşüyorum. Onlar gelecek sezonun nasıl çıkaracaklarını bilmiyorlar. Onların gelirlerinin büyük bir bölümü sponsorlardan geliyor. Bunlar da ortadan kalktığı için bize kadar düşük rakamlar olan Avusturya daha da düşecek. Lakin ben Türkiye için bu konuya fazla negatif bakmıyorum. Çünkü Türkiye'de çoğu oyuncu dünya piyasası ortalamasına tarafından çok artı para alıyordu. Olur Ya Türk futbolu adına daha akla yatkın adımlar atarak için iyi bir netice elde edebiliriz" diye konuştu.

"Yayıncının baskısıyla küskün bir karar"

Türkiye Futbol Federasyonu'nun ligleri 12 Haziran'da her yerde başlatma yönünde verdiği karar hakkında da görüşlerini aktaran Engin Fırat, "Bu kararın perde arakasında başka bir şey konuşmaya lüzum değil. Yayıncının baskısıyla gücenmiş bir karar. Tabii ama onlar da haklıdır. Onlar da; ‘Siz oynamayacaksanız, biz neden para verelim?' diyorlar. Bundan nedeniyle bir adım atılması gerekiyordu. Yalnızca Türkiye için değil birçok ülkede böyle baskılar vardı. Ondan dolayı adımlar atılıyor. Bazı kulüpler de keza para istiyor, ayrıca de oynamak istemiyor. O da olmaz. Onun için bir orta çözüm lazımdı. İşin öteki tarafı olarak da insanlara bir umut lazımdı, adi hayata döndüğümüzü uygulamak için. Oyuncuların, hocaların korkularını da anlayabiliyorum. Orta çözüm de görülmüyor, bir şeylerin yapılması lüzumlu. Bu kadar bekledikten sonradan; ‘iptal edeceğiz' çağrıda bulunmak de rasyonel gelmiyor bana. Başlanması gayet olağan inşallah da dinç şekilde ligler biter" şeklinde konuştu.

"Oyunculardan bütün performans beklemek vicdansızlık olur"

Liglerin yeniden başladığı takdirde futbolculardan bütün performans beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Fırat, "Gerçekçi olalım fazla zor. Sonuçta burada robotlar yok, insanlardan bahsediyoruz. Yüzde yüz konsantre olmaları fazla şiddet. Ona inanmıyorum. Oyuncu kendine de; ‘Bir şey olabilir mi?' diye soracak. Bizlerin yaşadığı süreçleri onlar da yaşadı. Bunlar sahaya çıkıp aşılacak şeyler değil. bundan başka da örmek vereyim; Beyaz Rusya'da ligler hiç durmadı. Onlar normal devam ettiler. Karantina olmadığı için kıran kırana maçlar oldu. Oyuncular etkilenmedi. Tribünlerde halk maskesiz her zaman yan yanaydı. Ne içten, ne hatalı, bunu biz de bilemiyoruz. Fakat bu süreci yaşayan oyunculardan bütün performans ummak vicdansızlık olur" açıklamasını yaptı.

"Türk futbolunda daha aşağı yapı göstermelik oluyor"

"Türk futbolunda para olduğu sürece adım atılmayacak" diyerek Türkiye'de alt yapıya gereken önemin verilmediği bildiren 49 yaşındaki çalıştırıcı, "Benim Türk futbolunu bildiğimden beri daha alçak yapı numaradan oluyor. Sistematik araştırmalar, yatırımlar alt yapıda hiç olmadı. Sadece bir Altınordu örneği var. Onlar da Türk futboluna kayda değer isimler kazandırdılar. Ama genel anlamda İstanbul takımları dahil olmak üzere böyle bir şey görmedim. Bundan daha sonra olur mu, bilmiyorum. İyimser olarak bakıp inşallah olur diyorum. Bu Türk futbolunun gelecek için tek çözümü olacak. Fazla kabiliyetli çocuklarımız var, onları değerlendiremiyoruz. 'Almanya'da öğretmen 18 yaşındaki bir oyuncuyu A Ulusal Takım'da oynatıyor. Türkiye'de niçin olmuyor?' diyorlar. Çünkü Almanya'da genç takımdan alınan oyuncu idmana çıktığı zaman keza taktik ayrıca fizik olarak hazırlanmış bir çocuk geliyor. Lakin Türkiye'de böyle bir şart yok. Ne fizik ne de strateji olarak hazır oluyor. Bu şekilde alt yapıları suçlamıyorum. Çağırmak istediğim, onlara o imkanlar verilmiyor ancak böyle oyuncular yetiştirilsin. Bunu çözmediğimiz sürece şartların değişeceğine inanmıyorum. Şayet şartlar bize bir fırsat sunar fakat bunu da ölçmek gerekli. Bunun yerine yine gidip 34 yaşındaki yabancıyı oyuncuyu getirmek varsa, takıma faydası olmayacaksa o vakit da bir şey öğrenmedik demektir" dedi.

"Avrupa Şampiyonası'nın ertelenmesi Türkiye için avantaj"

2021 yılına ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası hakkında ise Engin Fırat, şu cümlelere yer verdi:
"Bütün milli takımlar fazla etkileneceğiz. UEFA bu süreçte milli takımlara çok artı tartı vermiyor. Hazırlık maçı yapamayacağız, doğrudan doğruya Milletler Ligi'ne gireceğiz. Devlete Ait maç olmasına rağmen bunu çoğu ülke hazırlık maçı olarak değerlendirecek. İster istemez kalite düşecek. Gelecek sene de Dünya Kupası Elemeleri başlayacak, sonradan yine Avrupa Şampiyonası. Program fazla sıkışacak, bu şekilde de ulusal ekip hocaları yeni oyuncuları deneme, taktik varyasyonları deneme gibi şanslara sahip olmayacak. Ben milli ekip olarak sürece baktığım için baskı ama taraftar için bir can sıkıntısı olamayacak. Çünkü onlar tekrar sahada ne olduğuna bakacak. Türk futbolu için bu durum bir menfaat oldu doğrusu. Cenk'in olmaması fazla önemli bir dezavantaj olacaktı Avrupa Şampiyonası'nda. Yusuf da dönecek, bir alternatif daha olacak. Türkiye Milli Takımı'nın en manâlı sorununa ofansif olarak bakarsak bu şampiyonanın ertelenmesi bir fayda gibi görünüyor. Çoğu oyuncunun genç olduğunu da göz önüne alırsak 1 yıl daha tecrübe kazanıp turnuvaya gidecekler."

"Gelecek adına net kararımı vermedim"

Moldova Ulusal Ekip Teknik Direktörü Engin Fırat, kariyer planlaması hakkında da şunları söyledi:
"Benim Moldova ile olan sözleşmem devam ediyor. Ben bile koronadan etkilendim. Avrupa'dan iki tane takımla yakın temasta olduğumuz süreçte bu patlak verdi. Bir belirsizlik var. Hatta burada bile federasyon başkanıyla konuştuğumda ona da; ‘Eylül'e kadar hiçbir maç olmayacaksa düşüncelerim değişebilir' dedim. Bir hoca için çalışmamak, günlük idmanları yapmamak basit şeyler değil. Oyuncularla ilgili bir gelişimi görmek istiyorsunuz. Futbolcularımla online çalışıyorum, sahaya inemiyoruz. Onun için gelecek namına net kararımı vermedim. Çünkü kulüplerin derdi diğer şu an. Kimse gelecek sezonu konuşacak durumda değil. Ağustos'tan önce net bir şey söyleyeceğimi düşünmüyorum."

"Moldova'da ağırbaşlı bir etraf var"

Moldova'da korona virüs sebebiyle vaka ve ölüm sayısı çok yüksek olmadığını da ifade eden başarılı teknik adam, "yavaşça mağazalar açılmaya başlandı. Marketlere, eczanelere fakat maske ile girebiliyorsunuz. Spor olarak da haber bekliyoruz. Başbakana bir yazı gönderdik federasyon olarak. Olağan şartlarda 20 Haziran gibi ligin başlaması isteğimiz vardı. Takımların idmanlara başlaması gerekli ama şu başlıca dek müsade verilmedi. Bugünlerde haber bekleniyor sonradan antrenmanlar başlayacak. Olur Ya ben bile idmanlara başlayabilirim. İptal edilmiş liglerde oyuncularımız var. Onlar ola ki bizimle birlikte burada çalışmalara başlayacak. Boşluğa düşmelerini istemiyoruz. Onun dışarıya ağırbaşlı bir etraf var. 15 Mayıs'ta havaalanları açılacak" ifadelerini kullandı.

Medeni Açık Fikirli

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER