Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin kaderi 3 Temmuz'da belirli olacak

Bu yıl 3-4-5 Temmuz'da 659.'su gerçekleştirilmesi planlanan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin korona virüs salgını sebebiyle hangi tarihte yapılacağına ilişkin görüşlerin paylaşıldığı basın toplantısına TGF Başkanı Musa Okumuş, Türkiye Yağlı Güreş Aranjör Kentl.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin kaderi 3 Temmuz'da belirli olacak

Bu yıl 3-4-5 Temmuz'da 659.'su gerçekleştirilmesi planlanan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin korona virüs salgını sebebiyle hangi tarihte yapılacağına ilişkin görüşlerin paylaşıldığı basın toplantısına TGF Başkanı Musa Okumuş, Türkiye Yağlı Güreş Aranjör Kentler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim katıldı.

Musa Aydınlatılmış: "3 Temmuz'da yeni bir toplantı yapacağız"

658 yıldır sürekli sürekli Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin bu seneki kaderinin belli olacağı tarihi açıklayan Musa Aydınlatılmış, "Pandemi soy sporumuzu da olumsuz şekilde etkiledi. Paydaşlarımızla, belediye başkanımızla, Yağlı Güreş Aranjör Kentler Birliği ile bu konuyu masaya yatırdık. İstişare kurulu üyelerimizle yaptığımız görüşmelerden sonra bir karar aldık. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon, Sıhhat Bakanlığı'nın ve Bilim Kurulu'nun gayretleri, yerel yöneticilerimizin çabaları ve 82 milyon insanımızın üstün gayretleriyle Kurtuluş Savaşı'nda, 15 Temmuz'da olduğu gibi başarılı bir çaba verilmiş ve pandemi yoklama altına alınmıştır. Önümüzü demin net görebilmiş değiliz. Daha evvelden planlanan tarihin erken olduğunu gördük. 658 yıldır devamlı bir geleneğin devam etmesi gerektiğini, bizim kültürümüz olduğunu düşündük. Kırkpınar'ın ara vermeden yapılması konusunda gösterme birliğine vardık. Birazcık daha zamana ihtiyacımız olduğunu gördük. Edirne'de 3 Temmuz'da yeni bir toplantı yaparak gelişen süreçle ilgili karar vermeyi uygun gördük. Bu toplantıyla içten bir karar alacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Recep Gürkan: "Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni ileri bir tarihe durdurma kararı aldık"

Kırkpınar'la başlayarak bütün yağlı güreşleri yapma niyetinde olduklarını aktaran Recep Gürkan, "Tarihi 1 yıl önceden duyuru edilen 659. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni ileri bir tarihe durdurma kararı aldık. 2020 tüm dünya için fazla güç bir yıl oldu. Aslolan insan sağlığı. Bunun üzerinde bir şey değil. Ülkemizde alınan mucizevi tedbirlerle hafif bir şekilde atlattık, atlatmaya devam ediyoruz. Yeni normalleşme sürecine başlayalı çok bir süre olmadı. Yağlı güreş kendi içinde diğer hiçbir spor dalında olmayan özelliklere sahip bir spor. Örfü, adeti, ananesiyle içerisinde dinimizin güzel geleneklerini barındıran bir alan. Güreşin sadece yenmek yenilmek olmadığını belirten bir spor. Temasın yoğun olduğu bir sporla ilgili karar atamak basit yok. Yağlı güreşin tüm paydaşları olarak 2020 yılında Kırkpınar'la başlayarak bütün yağlı güreşleri yapma niyetindeyiz. Bunu yaparken temel hedefimiz Sağlık Durumu Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun alacağı kararlar olacaktır. Tüm ırk gibi pehlivanlarımız da cazgırlarımız da bizim için fazla manâlı. 3-4-5 Temmuz'da yapacağımızı duyuru ettiğimiz yağlı güreşlerimizi ileri bir tarihe ertelemeye karar verdik. Ayrıca yeni normalleşme sürecini peşine düşüp takip edeceğiz. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun direktifleri doğrultusunda 3 Temmuz'da Edirne'de bir toplantı yapacağız. O tarihte eğer bugüne dek alınmış tedbirler, tüm vatandaşlarımızın hijyen kurallarına uyumuyla ülkemiz bu krizi atlatacaktır diye ümit ediyoruz. Koşullar olgunlaşırsa, pandemi azalırsa Kırkpınar Güreşleri'nin yeni tarihini belirlemeyi arzu ediyoruz. Bu masada güreşlerin yapılmamasını isteyen hiç kimse değil. Doğru zamanda doğru şartlar oluşunca güreşi yapmak istiyoruz. Kırkpınar ilk olarak almak üzere bütün yağlı güreşleri yerine getirmek istiyoruz. Bunu da Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun rehberliği ışığında yerine getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yücel Yılmaz: "Güreşleri nasıl yaparız diye istişare ediyoruz"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise güreşlerin yapılabilmesi için yoğun istişareler içinde olduklarını belirterek, "Korona başladığından itibaren güreşleri nasıl yaparız diye istişare ediyoruz. Ülkemiz bu mücadelede iyi bir imtihan verdi. Güreşçilerimiz; 'Kırkpınar'dan önce sahaya ve kıspete alışmamız lazım' diyor. Pehlivanlarımız sezona hazırlanmaya devam ediyor. Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği olarak amacımız geleneklerimizin yaşamasını sağlamak. Umarım memleketimiz ve dünya bu süreçten bir lahza önce kurtulur" ifadelerini kullandı.

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ise konuya ilişkin görüşlerini şu cümlelerle aktardı:
"Güreşleri yapmamız lüzumlu. Türkiye'nin bundan böyle normale dönmesi lüzumlu. Güreşçilerimiz çok genç. Zorunlu tedbirlerin alınmasını ve güreşlerin yapılmasını istiyorum. Bu süreç çok uzadı."

Uygar Aydın - Mehmet Sevimli Topaloğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER