BMW ve Mercedes "ayrıldı"

Bir yıldan kısa bir süre sonrasında, BMW ve Mercedes'in otonom sürüş teknolojisi geliştirmek için kurdukları söylenen ortaklık sona erdi.

BMW ve Mercedes

Bir yıldan kısa bir süre sonrasında, BMW ve Mercedes'in otonom sürüş teknolojisi geliştirmek için kurdukları söylenen ortaklık sona erdi. İki otomobil üreticisi bu ayrılığı "ortak ve arkadaşça" olarak tanımladı. Hem ikili, bu ortaklığın gelecekte yenilenebileceğini de belirterek, açık kapı bırakmayı ihmal etmedi.

Bu kararın alınmasının ardındaki dağıtılmış sebepler bulunuyor. Yapılan iki taraflı açıklamada firmalar, paylaşılan bir otonom vasıta platformu geliştirmenin beklediklerinden daha kompleks ve fiyatı yüksek bir görev olduğunu söylediler. Ayrıca anlaşmanın imzalanması, işyeri içi uzmanları aralarında tartışmalar yarattı ve tedarikçiler ile ürün yol haritaları hakkında mülâkat hızları yavaşladı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında ortaklığı açıkladıklarında, hedeflerinin 2024 yılına kadar Düzey 4 kendini süren araçlar satış olduğunu söylemişlerdi. Ford CEO'su Jim Hackett gibi otomotiv yöneticileri de firmaların bu teknolojiyi ne değin yakında sunabileceklerini "abarttıklarını" söylemişti. Aynı bir şekilde, 2019 yılında Uber de otonom araçların yollarda sık karşılaşılmasına değin uzun bir vakit geçeceğini bahis etmişti. Yapılan anketlerde, pek çok sürücünün direksiyonu bir bilgisayara adamak için pek coşkulu olmadığı da görülüyor.

Her ne değin artık BMW ve Mercedes karşılıklı olarak otonom sürüş teknolojisi üstünde çalışmıyor olsalar da, başka alanlarda ortaklıklarını sürdürüyorlar. 2015 yılında Audi, BMW ve Daimler, Nokia'nın Here harita platformunu 2,8 milyar Euro bedeliyle satın elde etmek için bir araya gelmişlerdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER