Çin'den pangolin kararı

Koronavirüs salgınının arkasında Çin'den pangolin kararı geldi.

Çin'den pangolin kararı

Koronavirüs salgınının arkasında Çin'den pangolin kararı geldi. Çin, pangolini geleneksel ilaç listesinden çıkarttı.

Koronavirüs salgınında virüsün bir yarasadan pangoline geçmiş olabileceği; pangolinin ara konakçı olabileceği iddiası uzun süre konuşulmuştu. Bu iddia henüz bilimsel olarak kanıtlanmış yok.

Pangolinler dünyanın en fazla kayıt dışı ticareti yapılan hayvanı. Bir nesil karıncaya yiyen olan pangolin dünyanın üzeri pulla buruşuk tek memeli hayvanı. Hayvan hakları konusunda etkinlik belirten bütün STK'ların çalışmalarına rağmen pangolin kaçakçılığı uzun yıllar bir türlü önlenemedi. Pangolinlerin pulları Çin tıbbında kullanılıyor ve eti de keza pazarlanıyordu. Doğal yaşam ortamlarında avlanıp ticareti yapılan bu hayvanların bir takım türleri tükenme tehlikesi altında.

BBC'nin haberine göre en çok kendilerini doğada korumaya yarayan pulları için kaçakçıların hedefi olan pangolinlerle ilgili yeni bir gelişme var. Çin, koronavirüs salgınıyla birlikte doğadaki vahşi hayvanların etleri için avlanmasını yasaklamıştı; oysa bu hayvanlar hap gibi amaçlarla halen avlanabiliyorlar.

Çin bu kez pangolinleri geleneksel hap listesinden çıkardı

BBC Çevre Muhabiri Helen Briggs'in haberine göre Pangolinleri Koruma kampanyasından Paul Thompson, "Çin'in pangolin pullarını geleneksel hap listesinden çıkarması, uzun zamandır beklediğimiz dönüm noktası olabilir. Çin'in bundan daha sonra kontrolleri de artırmasını ve alıcı davranışlarını değiştirmek için mücadele harcamasını umuyoruz." dedi.

Pangolinler, Endonezya, Malezya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yaşıyor. Geceleri ortaya çıkan ve boyları yaklaşık bir metreyi bulan pangolinler nesli tükenme tehlikesiyle aleyhinde karşıya olması nedeniyle koruma altında bulunuyor. Ama bugüne değin alınan önlemler pangolin kaçakçılığını önlemeye yetmedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER