Çocuk takip uygulamaları çuvallıyor

Çocuk takip uygulamaları çuvallıyor

Çocuk takip uygulamaları çuvallıyor

"Ebeveyn kontrolü uygulamaları" denen, çocukları internetteki kötü içeriklerden korumaya yönelik uygulamalar, yeni araştırmaya göre, çocukları korumakta pek başarılı olamıyor ve hatta anne baba ile çocuğun arasını açıyor.

Central Florida Üniversitesinin yaptığı çevrim içi inceleme, 200 çift ebeveyn ve 13-17 yaş arası genç çocuğu içeriyor. Ebeveynlerin yarısı, en azından bazen bu uygulamaları kullandıklarını söylüyorlar. Bu tarz uygulamalar, belli web sitelerini engellemede, ekran süresini sınırlamada ve çocuğun çevrim içi aktivitesini takip etmede kullanılıyor.

İncelemenin sonucuna göre, bu tarz uygulamalara güvenen ebeveynlerin daha sert ve otoriter olma ihtimali de yüksek oluyor. Bu da, çocuklarından daha çok şey bekleyen, pek dinlemeye niyeti olmayan ve uzlaşmayı sevmeyen anne babalar oldukları anlamına geliyor. Ama görünürde mantığa ters şekilde, nedense, bu tür uygulamaları kullanan ebeveynlerin çocuklarının istenmeyen içeriklere daha çok maruz kaldığı ve diğer çocuklarla daha çok problem yaşadığı saptandı.

Google Play'de uygulama incelemesi yazan ve puan veren ebeveynler genelde olumluyken, çocuklardan olumsuz yorum yapıp tek yıldız verenler çoğunlukta. Tek yıldız veren bir çocuğun yorumu şöyle: "Bu uygulama çocuklarınızla güven sorunları yaşamanıza sebep olur. Babam bu uygulamayı yüklediğinden beri onunla aram daha da açıldı. Bana telefonumu kullanmam konusunda güvenmiyorsa, ben niye ona güveneyim?"

Bu konuda yapılan çalışmaların eksik bir tarafı, neden bu tür uygulamaların daha çok online riske sebep olduğunu tam olarak ortaya çıkaramamaları.

Bir tahmine göre, zaten online riskler yaşayan çocukların ebeveynleri doğal olarak bu tarz uygulamaları kullanmaya meyilli olabilir. Ama bu düşük bir ihtimal, çünkü ebeveynler genellikle çocukların ne gibi online riskler yaşadığını bilmiyorlar.

Diğer bir tahmine göre, çocuğuyla iletişimi zayıf olan ebeveynler online riskleri kolay yoldan halletmek için bu uygulamaları kullanıyor olabilir.

Araştırmacılar, ebeveynlerin her şeyi bir uygulamaya bırakmak yerine çocuklarla daha iyi iletişim kurulması gerektiğini söylüyor. Bu tip uygulamalar, çocuğun risklerden kaçınmasına destek olabilir, ama ebeveyn-çocuk ilişkisi zayıf olan bir ortamda tüm işi bu uygulamalara bırakmak oldukça sağlıksız görünüyor.

Önceki HaberWaze Sorumluluk Kabul Etmiyor  
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2018, 22:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER