Efsane gemi, ilk kez görüntülendi

İkinci Dünya Savaşı zamanından kalma, Pearl Harbor ve iki nükleer testten sağlam bir şekilde çıkmayı başaran ünlü ABD savaş gemisi USS Nevada, İkinci Dünya Savaşı'nın en kayda değer operasyonlarının bazılarında görev bölge, efsane araçlardan biriydi.

Efsane gemi, ilk kez görüntülendi

İkinci Dünya Savaşı zamanından kalma, Pearl Harbor ve iki nükleer testten sağlam bir şekilde çıkmayı başaran ünlü ABD savaş gemisi USS Nevada, İkinci Dünya Savaşı'nın en kayda değer operasyonlarının bazılarında görev bölge, efsane araçlardan biriydi. Fakat tüm bu parlak tarihi, onu sulara gömülmekten kurtaramamıştı. Deneylerin peşinde ABD ordusu, 1948 yılında gemiyi batırarak suyun dibine gömmüştü.

Ocean Infinity/SEARCH Inc

70 yıldan uzun bir süredir deniz tabanında yatmasının peşinde USS Nevada, Pearl Harbor'un takriben 120 kilometre güneybatısında, başta görüntülendi. USS Nevada, her iki Dünya Savaşı'nda da devir almıştı. Birinci Dünya Savaşı'nda İrlanda'daki arz gemilerini korumasının ardından, İkinci Dünya Savaşı esnasında, 1941'de Pearl Harbor'daydı. Sonra Atlantik'i aşarak Birleşmiş Krallık'a yol aldı; Müttefik kuvvetlerin Haziran 1944'teki deniz çıkarmalarına tezgâhtar oldu. Sonra da Pasifik'e doğru yola çıkarak Okinawa istilasında önemli bir rol oynadı.

Ocean Infinity/SEARCH Inc

Savaştan sonra da geminin işi kolaylaşmadı. Gemi, atom bombalarının gemilere karşısında ne değin etkili olduklarını belirleme nedeniyle iki atomik patlama testine tabi tutuldu ve bunlara da dayandı. Bir süre daha sonra da, 1948 yılında ABD güçleri göre talim hedefi olarak kullanılırken batırıldı. Tabii ama deniz filosu topları bu sağlam gemiyi batırmak için tatmin edici olmadı ve en sonunda, havadan atılan torpidolar ile batırıldı.

Uzmanlar geminin neredeyse battığı koordinatları bilseler de, özel kazıbilim firması SEARCH ve deniz robotik firması Ocean Infitinity'nin kısa süre önceki projesine değin 72 yıldır batık görüntülenmemişti. Otonom denizaltı araçlarını kullanan iki taraflı proje, batığı 4.700 metreden fazla bir derinlikte tanımlamayı ve alanın görüntülerini yakalamayı başardı. Yukarıda gördüğünüz görüntüler de, işte bu projenin sonuçlarından ikisi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER