Farelere acıyı unutturdular

Bilim insanları, farelerin beyinlerinde acıyı kapatabilen minik bir kısım buldular ve bunun gelecekte ağrıyı kasıt bölge ilaç tedavilerinin gelişiminde kullanılabileceği düşünülüyor. Yeni isimlendirilen CeAga, farelerde, amigdala kısmında bulunan büyük bir nöron kitlesinden o.

Farelere acıyı unutturdular

Bilim insanları, farelerin beyinlerinde acıyı kapatabilen minik bir kısım buldular ve bunun gelecekte ağrıyı kasıt bölge ilaç tedavilerinin gelişiminde kullanılabileceği düşünülüyor.

Yeni isimlendirilen CeAga, farelerde, amigdala kısmında bulunan büyük bir nöron kitlesinden oluşuyor. İnsanlarda beynin bu kısmının duygular ya da genel vesvese gibi tepkilerden sorumluluk sahibi olduğu düşünülüyor. Her ne kadar fare beyinlerinde amigdala daha büyük olsa da, araştırmacılar bu bulguların muhtemelen millet için de geçerli olduğunu düşünüyorlar.

Yazar Fan Wang'in söylediğine kadar ahali ağrıyı azalmak için merkezi bir konumun olduğuna inanıyorlar ve plasebolar da bu yüzden işe yarıyor. Manâlı olan soru ise, bu merkezin nerede olduğu. Hem Wang, daha önceki araştırmaların genelde beynin sızı ile faal olan kısımlarına odaklandığını da belirtiyor: "Ama ağrıyı dağlamak için çok fazla alan var, ağrıyı durdurmak için onların hepsini kapatmanız gerekir. Bu tek merkez ise ağrıyı tek başına kapatabiliyor."

Daha önceki araştırmalarda genel anestezi ile etkin olan beyin nöronları belirlenmişti. Bilim insanlarının bulduğuna kadar anestezi sırasında beynin bir kısmı yavaş-dalga uykusunu özendirme ediyor. Ayrıca genel duyumsuzlaşma sırasında bundan böyle CeAga olarak aşina nöron altsetinin aktif olduğu da gösterilmişti.

Çalışmalarını Nature Neuroscience üstünde yayımlayan Duke University araştırmacıları, sancı hissettiklerinde farelerin beyinlerinde etkin olan alanları haritaladılar. Bir kere bu bölgeler belirlendikten daha sonra da optogenetik olarak adlandırılan teknoloji ile beyin hücrelerinin küçük kısımlarını aktif ettiler.

Wang'in söylediği üzere acı karmaşık bir beyin tepkisi ve öyle çok farklı tepkiyi içeriyor. Bu tepkilerin her birini kapatarak ağrıyı ortadan kaldırmak epeyce şiddet olsa da, kilit bir noktayı aktif etmek, beynin tüm bu bölgelere doğal olarak engelleyici sinyaller göndermesini sağlıyor ve acı hissini kaldırıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER