Hayvandan insana Korona geçer mi?

Hollandalı bilim insanları, yumuşak kürkleri nedeniyle çiftlik hayvanı olarak yetiştirilen vizondan (bir gelincik türü) insana Covid-19 bulaştığı düşünülen bir vakayı inceliyorlar.

Hayvandan insana Korona geçer mi?

Hollandalı bilim insanları, yumuşak kürkleri nedeniyle çiftlik hayvanı olarak yetiştirilen vizondan (bir gelincik türü) insana Covid-19 bulaştığı düşünülen bir vakayı inceliyorlar. Henüz bu olgu doğrulanmış yok fakat bu sıra dışı durum, salgın esnasında bir havyandan insana Covid-10 bulaştığı birincil olgu olabilir.

Hollanda hükumetinin söylediğine kadar Nisan ayında Hollanda'daki iki vizon kürkü çiftliğinde, bir takım hayvanların şiddetli solunum yolu hastalığı yaşamaları gerisinde birkaç vizonun Koronavirüs ile etkilendiği görüldü. Her iki çiftlikte de en az bir çalışan SARS-CoV-2 için artı deneme verdiler. Salgının incelenmesi sırasında Wageningen Üniversitesi araştırmacıları, virüsün bir "soyağacını" çıkartmak için patojenlerin bir kalıtımsal analizini çalıştılar.

Bu araştırmanın sonucunda bir vizon çiftliğindeki bir çalışana, hayvanlardan bazılarında olanla çok aynı bir formun bulaştığı belirlendi. Görünene kadar virüsün çiftliğe ilk gelişi bir insan aracılığıyla yaşanmıştı fakat kalıtımsal varyasyonlar bir çalışana virüsün vizondan bulaştığını önerir durumda. Ayrıca araştırmacılar, viral RNA'nın vizon evlerinde kullanılan solunabilme ihtimali yer alan talaşta da bulunduğunu ve bunun olası bir bulaşma yolu olabileceğini belirtiyor. 

Natürel ancak vizonların insanlarla sık karşılaşılan bir hayvan olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Var olan vizon türleri Kuzey Amerika ve Avrupa'da nehirlerin yakınlarında yaşıyorlar ve bu yüzden de Hollanda Kamu Sağlığı ve Çevre Milli Enstitüsü vizonlardan insanlara virüs bulaşma riskinin "göz ardı edilebilir" olduğunu söylemekte.

Covid-19, insanlara sıçramadan önce hayvanlarda ortaya çıkmış bir rahatsızlık (zoonotik) ve henüz hastalığın orijinal kaynağı bütün anlamıyla bilinmiyor. Fakat acilen yarasa en yüksek olanak gibi gözüküyor. Hem hastalığın insanlardan öteki hayvanlara (örn. kedi – köpek) bulaşabildiğine yönelik bir takım kanıtlar da bulunuyor ama bunun tersi yönde bir bulaşma hemen şimdi kanıtlanmış yok. Bu şart da hemen şimdi değiştirilmiş değil. Bilim insanlarının vizon çiftliği vakalarını incelemeleri ve doğrulamaları gerekiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER