Kuyruklu yıldızın fantastik vedası

Şöhretlerini sürdürme konusunda sorunlu olan kuyruklu yıldızların ne değin zaman parlayacağı kesin olmuyor.

Kuyruklu yıldızın fantastik vedası

Şöhretlerini sürdürme konusunda sorunlu olan kuyruklu yıldızların ne değin zaman parlayacağı kesin olmuyor. Bir hafta parlayan bir kuyruklu yıldız, sonraki haftada güneşe yaklaşırken sıcağa dayanamayarak parçalanabiliyor.

Comet Atlas'ın seri bir aydınlanma aşamasından geçtiği, mart ayında keşfedilmişti. Bazı gökbilimciler, onu mayısta gökyüzünde izleyeceğimiz konusunda ümitliydi. Ama birkaç hafta içinde belli oldu fakat Atlas, bu beklentilere cevap vermeden önce parçalara ayrılmaya başladı. Hemen acemi gökbilimciler, gök cisminin parçalara bölünme anlarından dikkate layık görüntüler paylaşmaya başladılar.

Kuyruklu yıldızların davranışları böylece kestirilemediğinden Atlas'ın parçalarına ayrılmasında bir sürpriz değil. Vücut, uzakta görünmez ışık halkası gelinceye kadar parçalanmaya devam edebilir ya da güneşe uçmadan önce insanlığa son bir kare verebilir.

Comet ATLAS
Taken by Jose de queiroz on April 15, 2020 @ Falera - Switzerland.
?
Comet C/2019 Y4 (ATLAS)
04/15/2020
Another deep look into the center of the comet. There two distinct nucleons have formed, which plunge towards the sun, like in a race. pic.twitter.com/2WbkFOY6Q7

— mizuho kai (@mizuho73700856) April 16, 2020

Best images I've seen so far from Nick Haigh, showing the fragments of Comet ATLAS pic.twitter.com/yf9kFWwtJZ

— Con Stoitsis (@vivstoitsis) April 14, 2020

Disintegrated comet C/2019 Y4 (ATLAS) imaged on April 10 through 1.4m f/5.1 telescope beygir Astronomical Station Vidojevica, AOB, Serbia.
5 fragments/condesations are clearly visible.
Exposition 60x60s, R filter. #CometAtlasY4 pic.twitter.com/B5ysRVKPPQ

— Igor Smolic (@pseudotrabant) April 12, 2020

Atlas için üzülmenize lüzum yok çünkü gökyüzünde izlenecek çok şey var. Yeni bulunan SWAN adlı kuyruklu yıldız, şu sıralar yükselişte.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER