Sıcak içecekler virüsten korur mu?

Koronavirüs hakkında internette dolaşan iddialardan bir tanesine, bu virüsün sıcakta yaşayamadığı, dolayısı ile sıcak içecekler içerek bu virüsten korunmanın olası olduğuna dair.

Sıcak içecekler virüsten korur mu?

Koronavirüs hakkında internette dolaşan iddialardan bir tanesine, bu virüsün sıcakta yaşayamadığı, dolayısı ile sıcak içecekler içerek bu virüsten korunmanın olası olduğuna dair. sosyal medya ve mesajlaşma programlarında şipşak yayılan bu iddia öyle yüksek oranda kullanıcıya ulaştı ki, UNICEF bu iddia ile uzak yakından ilgileri olmadığını söyleyen bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı.

Uzmanlar ne diyor?

Cardiff Üniversitesinden solunum hastalıkları uzmanı Ron Eccles "sıcak içeceklerin insanları virüs enfeksiyonlarından koruduğuna dair bir delil bulunmuyor" diyor. Eccles geçmişte nezle ve grip sırasınca tüketilen sıcak içeceklerin vücuttaki etkilerini inceleyen bir egzersiz yapmıştı. Araştırmanın sonucunda, sıcak içeceklerin soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmesinin nedeninin ağız ve burundaki tükürük ve mukus salgılarının artırması olduğu belirlenmişti. Buna ek olarak, placebo etkisinin de yabana atılmaması gerektiği anekdot edilmişti.

Şurası açık fakat, sıcak içecekler bedende enfeksiyona neden olan virüsü öldürmek gibi bir fonksiyona sahip değiller. COVID-19 hastalığına niçin olan Sars-CoV-2 koronavirüsünün su içerek, muhakkak aralıklarla gargara yaparak gitmeyeceği biliniyor. Virüs bedene hasta insanların öksürme ya da hapşırmaları ile ortama dağılan damlacıklarla giriyor, bu yüzden bulaştığı birincil yer soluk borusu oluyor. Soluk borusundaki hücrelerin üstünde bulunan bir enzim, virüse onlara tutunma ve içeri girme imkânı veriyor.

Bu damlacıklar nefes yolu ile bedene alındıktan sonradan akciğerlere doğru ilerliyorlar. Bu yüzden artık onlara ağzımızdan aldığımız sıcak, soğuk herhangi bir akıcı ile ulaşmak mümkün olmuyor. Sıcak içeceklerin nefes borusunun sıcaklığını yükselterek buradaki virüsleri öldürme ihtimali de görünmüyor. Virüs bedenin içine bir defa girdikten daha sonra çabuk çoğalıyor ve kendini yıkama vs. gibi müdahalelerden rahatça koruyor. Hücresel içine girdiğinde ise, yüksek ısıdan da kendini korumuş oluyor. İnsan bedeninin sıradan sıcaklığı 37 derece civarında. Bu sıcaklık, virüsün çoğalması ve yayılması için ideal. Diğer bir koronavirüs türü olan SARS'ın öldüğü sıcaklığın ise 56 hatta bir takım durumlarda 60-65 derece olduğu biliniyor. Sıcak içeceklerle insan bedeninin sıcaklığını bu seviyelere çıkartmak mümkün değil.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER