Sifon çekmek, Koronavirüs yayabilir

Tuvalette sifonu çektiğinizde havaya yayılan zerreciklerin bakteri ve virüs içerebildiği, buna korona virüsünün de dahil olduğu anlaşıldı. Sol: Sık rastlanan türdeki sifondan kaynaklanan hortum.

Sifon çekmek, Koronavirüs yayabilir

Tuvalette sifonu çektiğinizde havaya yayılan zerreciklerin bakteri ve virüs içerebildiği, buna korona virüsünün de dahil olduğu anlaşıldı.

Sol: Sık rastlanan türdeki sifondan kaynaklanan hortum. Sağda: Sifondan daha sonra virüs partiküllerinin geniş çapta yayılması.J.-X. Wang

Çin'deki Yangzhou Üniversitesi, virüs ve bakterinin tuvalette sifonu çekince nasıl yayılabileceğini vermek için bilgisayar modelleri oluşturdu. Modellerde sifon çekince oluşan türbülansın su ve hava akışını nasıl etkilediği, bunların sonucunda zerreciklerden nasıl bir "bulut" oluştuğu incelendi. Bunu için bir standart değişken eşitliği olan Navier-Stokes Denklemlerinden faydalanıldı.

Araştırma, klozet üzerinden çıkan partiküllerin takriben yüzde 60'ının klozet oturağından yüksek seviyeye ulaştığını gösterdi. Suyun tek taraftan geldiği klozetlerde oluşan girdabın, zerrecikleri yaklaşık bir metre yükselttiği gözlendi. Bu zerreciklerin solunması ve yüzeylere yerleşmesi oldukça mümkün.

Araştırmacılardan Ji-Xiang Wang, zerreciklerin aile tuvaleti ya da herkese açık yerler gibi sık kullanılan tuvaletlerde daha da yükseğe ulaşabileceğini söyledi.

Çözüm ise epeyce kolay. Araştırmacılar, virüslerin ve bakterilerin yayılmasını alıkoymak için sifonu çekmeden önce klozet kapağını kapatmanızı öneriyorlar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER