Tüm verilerimizi satıyorlar

ABD'de "Siyah Hayatlar Önemlidir" protestolarına katılanların telefonları üzerinden bir takım bilgiler toplandı.

Tüm verilerimizi satıyorlar

ABD'de "Siyah Hayatlar Önemlidir" protestolarına katılanların telefonları üzerinden bir takım bilgiler toplandı. Bu bundan böyle kimseye şaşırtıcı gelmese de, mobil tahlil firması Mobilewalla'nın yayınladığı bilgilerdeki ayrıntıların boyutu, üzüntü verici düzeyde.

Geçen hafta yayınlanan raporda 29 Mayıs haftasında Los Angeles, Minneapolis ve New York'taki yürüyüşlere katılanların "insanlar", yaş ve cinsiyet bilgileri yer aldı. rahatsız edici olan, bu şehirlerde yürüyenlerin, verilerinin Mobilewalla göre konum bilgisiyle birlikte toplandığını bilmemesi.

Toplam 16.902 cihazı "gözlemleyen" Mobilewalla, konumdan yola çıkarak yapay akıl aracılığıyla kişinin insanlar, yaş, cinsiyet, posta kodu gibi bilgilerini varsayım ediyor. Işyeri, konum geçmişi bilgilerini reklam veren, veri simsarları ve servis sağlayıcı gibi kaynaklardan satın alıyor.

Durumdan habersiz Amerikan vatandaşlarının bireysel bilgilerinin karanlık kişilere iletilmesi, rahatsızlığa yol açarken medyada yankı buldu. Senatör Elizabeth Warren, BuzzFeed News'a yaptığı açıklamada bu firmaların, hükümete bilgi satabileceğini, hükümetin bu şekilde izleme sınırlarını aşabileceğini söyledi.

Bu gelişmeler sonrasında Mobilewalla CEO'su Anindya Datta, şahısların birey olarak protestoya katılıp katılmadığı konusundaki bilgileri müşterileriyle ya da kolluk kuvvetiyle paylaşmayı "planlamadığını" söyledi.

Yaşananlar, "data tefecisi" olarak adlandırılabileceğimiz bilgi simsarlarının elinde şahane derecede büyük kişisel verinin bulunabileceğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Bu verilerin hükümetlerle paylaşılma olasılığı kadar, daha önce yaşandığı üzere, internete sızma riski de var.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER