300 Işık Yılı Uzaklıkta Güneş Sistemi'ne Benzer Bir Gezegen Sistemi Keşfedildi ve Fotoğraflandı

Avrupa Güney Gözlemevi, yaklaşık 300 milyon ışık yılı uzakta Güneş'e benzer bir yıldız keşfetti.  Bilim insanları tarafından fotoğraflanan yıldızın etrafında iki devasa öte gezegenin olduğu görüldü.Independent'ın Shropshire Star'a dayandırdığı habere göre, çoklu

300 Işık Yılı Uzaklıkta Güneş Sistemi'ne Benzer Bir Gezegen Sistemi Keşfedildi ve Fotoğraflandı

Avrupa Güney Gözlemevi, yaklaşık 300 milyon ışık yılı uzakta Güneş'e benzer bir yıldız keşfetti. 

Bilim insanları tarafından fotoğraflanan yıldızın etrafında iki devasa öte gezegenin olduğu görüldü.

s-a83f3b22ea11878f274b76467fecbe6152ab55
Independent'ın Shropshire Star'a dayandırdığı habere göre, çoklu ötegezegenlere yönelik bu tip görüntüler elde etmek hayli zor ve bilim insanları daha önce Güneş’e benzeyen bir yıldız etrafında dönen birden fazla gezegeni doğrudan gözlemlememişti.

Bilim insanları, görüntünün gezegenlerin nasıl oluştuğuna ve evrimleştiğine yanıt bulunmasında fayda sağlayacağını düşünüyor.

s-b6eeb2f5ec7bcc62363456b46b46eb4ae3e083
Araştırmanın yazarlarından ve Leiden Üniversitesi’nden Prof. Matthew Kenworthy, “Gökbilimciler gezegenimizde binlerce gezegeni dolaylı olarak keşfetmiş olsa da, bu ötegezegenlerin sadece çok küçük bir kısmı doğrudan gözlemlenebilmişti” diye belirtti.

Ötegezegenlerin yıldız ile arasındaki mesafe, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 160 ve 320 katı.

s-fa7e65d0f6326eb5626b877331e7f4e1ac114c
TYC 8998-760-1 diye adlandırılan yıldız 17 milyon yaşında ve Güneş’ten çok daha genç. Güneş’in yaşının 4,5 milyar yıldan daha fazla olduğu düşünülüyor.Bahsi geçen araştırma The Astrophysical Journal Letters isimli bilimsel yayında yayımlandı.Araştırmayı yürüten ve Leiden Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Alexander Bohn, “Bu keşif Güneş Sistemi’ne fazlasıyla benzeyen bir ortama yönelik bir görüntü. Ancak henüz evriminin çok erken bir aşamasında” ifadelerini kullandı.
"Çok Büyük Teleskop’un sahip olduğuna benzer gelecekteki aygıtların bu yıldız etrafındaki çok daha düşük kütleli gezegenleri saptayabileceği ihtimali çoklu gezegen sistemlerini anlamaya yönelik önemli bir dönüm noktası anlamına geliyor. Aynı zamanda Güneş Sistemi’nin geçmişine dair çıkarımlar yapılmasına da olanak tanınacağına işaret ediyor."
Futurism'in haberine göre araştırma ekibi bahsi geçen gezegenlerin muazzam düzeyde büyük olduğunu ve iç kısımdaki ötegezegenin kütlesinin Jüpiter’inkinin 14 katı olduğunu tespit etti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER