AB'nin el koyduğu Rus varlıkları Ukrayna'ya verilecek

Rusya’nın Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlattığı işgalle birlikte dondurulan 300 milyar Euro’dan fazla varlıkları Ukrayna’nın yeniden inşaası için kullanılması olasılığı her geçen gün güçleniyor. Brüksel’de 20 ve 21 Ekim’de Avrupa Birliği Konseyi altında toplanan .

AB'nin el koyduğu Rus varlıkları Ukrayna'ya verilecek

Rusya’nın Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlattığı işgalle birlikte dondurulan 300 milyar Euro’dan fazla varlıkları Ukrayna’nın yeniden inşaası için kullanılması olasılığı her geçen gün güçleniyor.

Brüksel’de 20 ve 21 Ekim’de Avrupa Birliği Konseyi altında toplanan liderler, iki günlük toplantı sonrasında aldıkları kararları açıkladı. Buna göre Rusya yaşanan enerji ve ekonomik krizin tek sorumlusu ilan edilirken Kiev’in İHA ve füzelerle hedef alınması kınandı. AB liderleri Ukrayna’nın 4 bölgesinde ilan edilen ilhak kararını da ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla uyumlu olarak reddetti.

El konulan Rus varlıkları Ukrayna’ya verilecek

Avrupa Konseyi, Ukrayna’ya kışa hazırlık amaçlı nakit yardımınına devam edecek. Konsey, ayrıca AB Komisyonu’nu Ukrayna'nın yeniden inşasını desteklemek için Rusya’nın ve Rus iş insanlarının “dondurulmuş varlıklarını” kullanmayı amaçlayan AB ve uluslararası hukuka uygun “seçenekler” bulmaya çağırdı.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, yaptığı açıklamada şimdiye kadar 300 milyar Euro'nun üzerinde Rus varlığının dondurulduğunu belirterek "Hadi bunu Ukrayna'ya yardım etmek için kullanalım" dedi.

Doğal gaza tavan fiyatı konusunda henüz anlaşma yok

Enerji fiyatlarının yükselmemesi için doğal gaza tavan fiyatı koyulması konusunda geçici çalışma grubu ve dinamik fiyatlama koridoru planlaması kararı alındı.

Avrupa Birliği üyeleri arasında Rus gazına tavan fiyat sınırlamasına karşı çıkan devletlerden dolayı bu karar alınamadı. Sadece çalışma grubu oluşturulacak.

İran’ı kınadı

AB Konseyi, İranlı yetkilileri ABD gibi Rusya’ya verdiği askeri destekten dolayı kınadı. Liderler, Kasım ayında sona erecek BM Karadeniz Tahıl Girişimi'nin uzatılması çağrısında bulundu ve karar metninde “AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları, üçüncü ülkeler ile Rusya arasında tarım veya gıda ürünlerinin ihracatını yasaklamamaktadır” denildi.

AB'de plastik atık ve geri dönüşümde artış

AB Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde Rusya ve Çin konuları görüşüldü

Belçika'nın dondurduğu Rus varlığı miktarı 50 milyar euro

İki ülkede 1,7 milyar dolarlık Rus varlığı donduruldu

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER