AB, Rusya ile olan vize kolaylığı anlaşmasını askıya aldı

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği (AB), bazı ülkelerin Rusya vatandaşlarına vize verilmesini yasaklamasına yönelik çağrıda bulundu.

AB, Rusya ile olan vize kolaylığı anlaşmasını askıya aldı

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği (AB), bazı ülkelerin Rusya vatandaşlarına vize verilmesini yasaklamasına yönelik çağrıda bulundu. Bu çağrı neticesinde bugün toplantı gerçekleştirildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Borrell, Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında açıklamada bulunarak, üye ülkelerinin Rusya ile imzalanan vize kolaylaştırma anlaşmasını askıya alma konusunda mutabık kaldığını belirtti.

Borrell, yaptığı açıklamada, "Siyasi düzlemde anlaştık, bu hukuki bir metin değil ama bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdik ve bu nedenle siyasi olarak anlaştığımız şeyi somut olarak özetlemeye çalışayım; öncelikle AB Rusya'nın tamamen askıya alınması" ifadelerini kullandı.
Borrell, kararın AB üye ülkeleri tarafından verilen yeni vizelerin sayısını 'önemli ölçüde azaltacağını' da sözlerine ekledi.

Borrell, Rusların bazı vize kategorileri için başvuruda bulunabileceklerini kaydetti. Yüksek Temsilci, "Bu, her bir vaka ve özellikle belirli insan grupları için kapsamlı bir beyan üzerine bireysel olarak vize verilmesine olanak sağlayacak" dedi.

Bununla beraber üye ülkelerin ortak yaklaşımının vize kısıtlamalarının aşılmasını önlemeye yardımcı olacağını belirten Borrell, şöyle devam etti: "Uzun ve yapıcı bir tartışma yürütüldü, yeni vizeler değil, halihazırda verilmiş olan vizelerin akışı da değil, milyonlarca mevcut vize hakkında bazı endişeler dile getirildi ve bunun da ele alınması gerektiğine dair ortak bir anlayış vardı. Bu yüzden AB Komisyonu'nu bu karmaşık durumu incelemeye ve yönergeler oluşturmaya davet ettik.

Bazı pasaportlar tanınmayacak, milyonlarca vize incelenecek

AB dışişleri bakanlarının uzlaşısıyla Kırım gibi Ukrayna'ya ait ancak Rusya'nın işgali altında bulunan topraklarda verilen Rus pasaportları da tanınmayacak.

Bunların dışında bugünkü toplantıdan çıkan karara göre, AB ülkelerince daha önce Rus vatandaşlarına verilmiş mevcut vizelerin durumu incelenecek ve bunların ne olacağına ilişkin çalışma yapılacak.

Bakanlar, yaklaşık 12 milyon geçerli vizeyi kapsayan "bu karmaşık durum" için AB Komisyonunu çalışma yürütmeye ve bir kılavuz oluşturmaya davet etti.

Borrell'in verdiği bilgiye göre, temmuz ayından beri Rusya'dan komşu AB ülkelerine geçişler hatırı sayılır şekilde arttı. Buna gerekçe olarak AB ile Rusya arasında havayolu taşımacılığının aylar önce kesilmiş olması gösteriliyor. Ruslar, komşu ülkelere geçerek oralardan diğer AB ülkelerine hava yoluyla seyahat edebiliyor.

Komşu ülkeler Rusya'dan girişleri sınırlayabilecek

Borrell, Rusya'ya sınırı bulunan AB ülkelerinin Ruslara girişleri sınırlandırma konusunda ulusal düzeyde kendi tedbirini alabileceğini kaydetti.
Bunun Schengen kuralları çerçevesinde yapılması gerektiğini vurgulayan Borrell, ulusal tedbirlerin vizelerin verilmesinde ve sınır geçişlerinde uygulanabileceğini, üye ülkelerin Schengen kuralları çerçevesinde birçok seçeneği bulunduğunu aktardı.
AB üyelerinden Polonya ve Çekya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başlamasından kısa süre sonra Rus vatandaşlarından vize başvurusu almayı durdurmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı: Rusya'ya vize kolaylığı anlaşması askıya alınsın

 

Yaptırım uygulanan Ruslar bile vizede Türkler kadar çile çekmiyor

 

İddia: AB Rusya ile vize anlaşmasını askıya alabilir

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER