ABD Başkanı Biden'dan petrol devlerine gözdağı

ABD Başkanı Joe Biden'ın büyük petrol endüstrisine yönelik eleştirileri yeni bir boyut kazandı. Biden, yüksek kâr açıklayan petrol şirketlerine 'Petrol endüstrisi Amerika'ya yatırım yapma ve Amerikan halkına destek olma sorumluluğunu yerine getirmiyor.

ABD Başkanı Biden'dan petrol devlerine gözdağı

ABD Başkanı Joe Biden'ın büyük petrol endüstrisine yönelik eleştirileri yeni bir boyut kazandı.

Biden, yüksek kâr açıklayan petrol şirketlerine 'Petrol endüstrisi Amerika'ya yatırım yapma ve Amerikan halkına destek olma sorumluluğunu yerine getirmiyor. Üretimi artırıp Amerikalıların maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olun.' çağrısında bulundu.

Biden, "Eğer petrol şirketleri üretim ve rafinaj kapasitesini yükseltmezlerse daha yüksek vergiler ve farklı kısıtlamalarla karşı karşıya kalacaklar. Ekibim bizim ve diğerleri için uygun olan seçenekler konusunda Kongre ile birlikte çalışacak." ifadelerini kullanarak gözdağı verdi.

Şirketlerin karlarının Amerikalı tüketicilere yansıtılarak rahatlama yaratılması yerine hissedarlara ve yöneticilerin maaşlarına gittiğini belirten Biden, "Bakın ben bir kapitalistim. Bunu önceden de söylemiştim. Şirketlerin adil kârlar elde etmesiyle ve bunu yatırım ve inovasyona çevirmesiyle hiçbir sorunum yok. Ama şu an olan şey bunun yanından bile geçmiyor" dedi.

Biden, konuşmasına şöyle devam etti:

"Petrol şirketlerinin bugün rekor karları, yeni veya yenilikçi bir şey yaptıkları için değil; bu kazançları Ukrayna’daki savaşın beklenmedik bir sonucudur. Bu acımasız çatışmanın beklenmedik sonucu Ukrayna'yı harap ediyor ve dünya çapında 10 milyonlarca insana zarar veriyor. Böyle bir savaş zamanında ve tarihi karların elde edildiği bir dönemde yöneticilerin ve hissedarlarının kendi dar çıkarlarının ötesinde hareket etme sorumluluğu vardır."

Biden’ın bu çağrısı Exxon Mobil gibi şirketlerin geçen hafta açıkladığı üçüncü çeyrek bilançolarının ardından geldi.

ABD'li Exxon Mobil’in geçen hafta açıkladığı tabloya göre, şirket yılın üçüncü çeyreğinde 19,7 milyar dolarlık rekor kar elde etmişti. Şirketin geçen yılın aynı döneminde elde ettiği kar 6,8 milyar dolar seviyesinde kaydedilmişti.

Büyük petrol üreticilerinden Chevron’un karı da üçüncü çeyrekte yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 84 artışla 11,2 milyar dolara ulaşmıştı.

Biden'ı ara seçimde bekleyen tehlike: 'Topal ördek'

 

ABD'de petrol ihracatının yasaklanmasına yönelik tasarı

 

Petrol kozunu kaybediyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER