ABD'de arka kapıdan Rus iş birliği adımı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Joe Biden yönetimi, Rusya’ya yaptırımların küresel ekonomiye olumsuz etkisini hafifletici yönünde arka kapı adımları atıyor.

ABD'de arka kapıdan Rus iş birliği adımı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Joe Biden yönetimi, Rusya’ya yaptırımların küresel ekonomiye olumsuz etkisini hafifletici yönünde arka kapı adımları atıyor. Biden yönetiminin JPMorgan ve Citi’nin, aralarında Gazprom’un da olduğu bazı stratejik Rus firmalarıyla iş yapmaya devam etmesini istediği konuşuluyor.

ABD Kongresi vekilleri eylül ayındaki oturumlarda JPMorgan ve Citi CEO’larını Rus firmaları ile iş yapmaktan kaçınmaları yönünde sert bir şekilde uyarmıştı.

Öte yandan Ukrayna’ya söz verdiği yardımları hayata geçirmede yavaş kalmakla eleştirilen Avrupa Birliği 18 milyar euroluk yeni yardım paketini onaya sunmaya hazırlanıyor. Paketle birlikte Ukrayna’nın 2023’te fonlama ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Paket aynı zamanda ülkenin yeniden inşasını da fonlamayı hedefleyecek.

İŞLEM YASAĞINDAN SONRA…

Wall Street’in iki büyük bankası JPMorgan ve Goldman Sachs, Biden yönetiminin ABD’li yatırımcılara Rus tahvilleriyle ilgili işlem yapma yasağı getirmesinin ardından Haziran ayında bu işlemlerden çekildiğini açıklamıştı.

Goldman Sachs’tan yapılan açıklamada, “ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi’nin (OFAC) güncellediği rehber ve Goldman Sachs’ın Rusya ile ilgili işlemlerini gittikçe azaltmasıyla uyumlu olarak şirket Rus varlıklarla piyasa yapıcı belirli işlemleri yürütmeyecek” ifadelerine yer verildi.

Hazine Bakanlığı’ndan 6 Haziran’da yapılan açıklama finansal kısıtlamaları artırarak piyasa oyuncularının hazırlıksız yakalanmasına ve hukuk departmanlarıyla hararetli görüşmeler yaşanmasına neden olmuştu.

ABD’nin daha önce uyguladığı politikalar Goldman Sachs ve JPMorgan gibi aracı kurumların ucuz Rus tahvillerini değerlendirmek isteyen müşterilere yardımcı olmasına izin veriyordu. (Bloomberg HT)

ABD'de ara seçim günü geldi çattı

 

Goldman Sachs: ABD'nin resesyondan kaçınması mümkün

 

ABD ve Kremlin'in gizli görüşmeleri doğrulandı

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER