ABD'den İsrail'e: Açıklamaları tiksindirici

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Ned Price, basın toplantısında, İsrailli aşırı sağcı milletvekili Itamar Ben-Gvir'in, İsrail'in 1998'de terör eylemleri nedeniyle yasakladığı ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Kah hareketinin İsrailli kurucusu haham Meir Kahane.

ABD'den İsrail'e: Açıklamaları tiksindirici

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Ned Price, basın toplantısında, İsrailli aşırı sağcı milletvekili Itamar Ben-Gvir'in, İsrail'in 1998'de terör eylemleri nedeniyle yasakladığı ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Kah hareketinin İsrailli kurucusu haham Meir Kahane'yi övmesine ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Ned Price, "Bir terör örgütünün mirasını kutlamak tiksindiricidir. Bunun için başka bir kelime yok. Bu tiksindirici bir şeydir ve daha önce de söylediğimiz gibi Kahane Chai'nin mirasından ve şiddet yanlısı aşırılık yanlılarının retoriğinin kullanılmasından endişe duyuyoruz. Kışkırtmaları kınadık. Şiddeti ve ırkçılığın tüm biçimlerini kınadık" dedi.

Price, ABD'nin Kahane'yi "Özel Küresel Terör Listesine" almasının iyi nedenleri olduğunu ifade ederek, tüm tarafları sakinliğe, ölçülü davranmaya ve Kudüs de dahil olmak üzere gerilimi artıracak eylemlerden kaçınmaya davet etti.

Ben-Gvir, Twitter paylaşımında, Meir Kahane'nin ölümünün 32. yıl dönümü anmasına katılacağını söyleyerek, Kahane'nin İsrail'e olan sevgisini, Sovyetler Birliği Yahudileri lehine ve antisemitizme karşı mücadelesini takdir ettiğini kaydetmişti.

Ben-Gvir, Kamu Güvenliği Bakanlığına talip

Kahane'ye övgüler sunan Ben Gvir'in önümüzdeki günlerde Binyamin Netanyahu hükümetinde bakanlık görevine gelmesi bekleniyor.

Ben-Gvir, Araplara karşı mutlak düşmanlığı ve İsrail'in sadece Yahudilerin yaşadığı bir devlet olması için Filistinlilerin Arap ülkelerine sürgün edilmesi çağrılarıyla Kahane'nin sıkı bir takipçisi olarak biliniyor.

El Halil’de 1994'te İbrahim Camisi'nde ibadet eden Müslümanlara ateş açarak toplu katliam yapan Baruch Goldstein'a hayranlığını saklamayan milletvekili Ben-Gvir, Kamu Güvenliği Bakanlığına talip olduğunu da sık sık dile getirmişti.

İsrail basını, Ben-Gvir gibi fanatik bir ismin polisten sorumlu bakanlığa getirilmesinin içeride ve dışarıda İsrail için sorun yaratacağını hesaplayan Binyamin Netanyahu'nun bu talebini karşılıksız bırakacağını öngörüyor. 

ABD 2023 mali yılına 88 milyarlık açıkla başladı

 

Iştiyye, İsrail'i çevre düşmanı olmakla suçladı

 

İsrail savaş uçakları Lübnan hava sahasını ihlal etti

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER