ABD ekonomisi koronavirüsün etkisiyle birincil çeyrekte yüzde 5 daraldı

ABD Ticaret Bakanlığı, Ocak-Mart dönemine ait ikinci öncü gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verisini açıkladı.

ABD ekonomisi koronavirüsün etkisiyle birincil çeyrekte yüzde 5 daraldı

ABD Ticaret Bakanlığı, Ocak-Mart dönemine ait ikinci öncü gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verisini açıkladı. Buna tarafından, ABD'de GSYH, yılın birincil çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre yüzde 5 azaldı.

ABD EKONOMİSİ BEKLENTİNİN ÜZERİNDE DARALDI

Aşağı yönlü revize edilen GSYH verisine ilişkin piyasa beklentisi, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 4,8 küçülmesi yönündeydi. Geçen ay yayımlanan ilk öncü verilerde GSYH'nin ilk çeyrekte yüzde 4,8 daraldığı kaydedilmişti. Kovid-19 salgınının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde daralan ülke ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,1'lik yükselme göstermişti. Bu dönemde ABD ekonomisindeki daralmada, bireysel tüketim harcamaları, yabancıların değişmez yatırımları, özel stok yatırımları, ihracat ve ithalattaki düşüş belirleyici oldu.

KİŞİSEL TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 6,8 AZALDI

İlk çeyreğe ait GSYH'deki aşağı yönü olan revizyonda ise özel stok yatırımlarındaki aşağıda yönlü güncellemenin bireysel tüketim harcamaları ve yabancıların değişmez yatırımlarındaki yukarı yönü olan revizyonla kısmen dengelenmesi etkin oldu.

Söz konusu dönemde, kişisel tüketim harcamaları yüzde 6,8 azaldı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki çoğaltma ise yüzde 1,8'den yüzde 1,6'ya revize edildi.

ABD ekonomisi koronavirüsün etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 5 daraldı

Kaynak: AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER